Vrouwenmantel

Vrouwenmantel, ook bekend als Alchemilla, is een gemakkelijke en zeer veelzijdige plant die in elke tuin een plekje verdient. Deze plant is niet alleen een uitstekende bodembedekker, maar ook een mooie toevoeging als randjesplant. Zelfs onder struiken zal vrouwenmantel prima gedijen. Bij Tuinplant.nl vindt u prachtige vrouwenmantels. Bekijk ze snel online, of in ons tuincentrum in Nunspeet.

... Lees meer
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Kenmerken van de vrouwenmantel

Vrouwenmantel is vooral bekend om zijn bijna ronde, behaarde en gekartelde bladeren. Na een regenbui blijven de druppels als parels op deze bladeren liggen, wat een prachtig gezicht is. De heldergroene bladeren maken vrouwenmantel een ideale partner voor planten die bloeien met pastelkleurige bloemen, zoals Nepeta, Campanula, Geranium en Digitalis. Naast de decoratieve waarde in de tuin, worden de bladeren en bloemen van vrouwenmantel veel gebruikt in boeketten.

Soorten vrouwenmantel

Er zijn verschillende soorten vrouwenmantel, die voornamelijk verschillen in hoogte. De meest bekende en verkochte soort is Alchemilla mollis. Deze soort wordt ongeveer 50 cm hoog en heeft heldergroene bladeren. Begin juni bloeit de plant met mooie zachtgele bloemschermen die prachtig afsteken tegen het groene blad. Een andere populaire soort is Alchemilla erytrhropoda, die compacter groeit en een hoogte van 3040 cm bereikt. Deze soort heeft blauwachtige, groene bladeren en zaait zichzelf minder uit dan andere soorten.

Vrouwenmantel planten en verzorging

Vrouwenmantel is een zeer sterke en onderhoudsarme plant die op vrijwel elke goede tuingrond zal groeien. De plant stelt weinig eisen aan de standplaats en kan zowel op zonnige als schaduwrijke plaatsen groeien. Houd er wel rekening mee dat de bloei op schaduwrijke plekken minder uitbundig kan zijn. Voor het beste resultaat kunt u vrouwenmantel planten op een plek met goed doorlatende, humusrijke grond.

Water en voeding

Hoewel vrouwenmantel zich goed aanpast aan verschillende omstandigheden, is het belangrijk om de plant tijdens droge periodes voldoende water te geven. De plant heeft geen speciale voeding nodig, maar een jaarlijkse toediening van organische meststof kan de groei en bloei bevorderen.

Snoeien van vrouwenmantel

Na de bloei, meestal rond augustus, is het aan te raden om de uitgebloeide bloemen en het blad af te knippen. Dit stimuleert de plant om nieuw fris blad te vormen en vaak volgt er ook een lichte tweede bloei. Omdat vrouwenmantel zich gemakkelijk uitzaait, vooral op vochtige plaatsen, is het belangrijk om de uitgebloeide bloemen tijdig te verwijderen. Dit voorkomt ongewenste verspreiding van de plant.

Vrouwenmantel kopen bij Tuinplant.nl!

Bent u overtuigd van de voordelen van deze vaste plant en wilt u deze veelzijdige plant aan uw tuin toevoegen? Bij Tuinplant.nl vindt u een uitgebreid assortiment van vrouwenmantel en andere vaste planten. En heeft u behoefte aan deskundig advies? Wij staan klaar om u te helpen met tuinontwerpen, aanplanten, tuin aanleggen en het onderhoud.

Meer weten over de bezorging en levertijden? Afhankelijk van de grootte en het gewicht heeft u uw bestelling binnen 2 tot 7 werkdagen in huis. Breng ook eens een bezoekje aan ons gezellige tuincentrum in Nunspeet. Samen maken we van uw tuin een groen paradijs!