Vrouwenmantel

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Alchemilla, ook wel Vrouwenmantel genoemd, is een gemakkelijke en zeer veelzijdige plant. De plant is uitstekend te gebruiken als bodembedekker en randjesplant. Ook onder struiken zal Vrouwenmantel prima gedijen. Kenmerkend voor Alchemilla zijn de bijna ronde behaarde en gekartelde bladeren waar na een regenbui de druppels een lange tijd als parels op zullen blijven liggen. Door de mooie heldergroene bladeren is Alchemilla goed te combineren met planten die bloeien met pastelkleurige bloemen zoals bijvoorbeeld Nepeta, Campanula, Geranium en Digitalis. Het decoratieve blad en de bloemen van Vrouwenmantel worden veel gebruikt in boeketten.

Soorten Vrouwenmantel

Alchemilla is verkrijgbaar in een aantal soorten die voornamelijk verschillen in de hoogtes. Alchemilla Mollis is de meest verkochte soort Vrouwenmantel. Deze soort wordt ongeveer 50cm hoog en heeft heldergroene bladeren. Begin juni bloeit de plant met mooie zachtgele bloemschermen welke prachtig afsteken tegen het groene blad. De Alchemilla Erynthropoda groeit compacter en blijft lager met een hoogte van 30-40cm en heeft blauwachtige, groene bladeren. Deze soort Vrouwenmantel zaait zichzelf minder uit dan de andere soorten.

Alchemilla planten & verzorgen

Vrouwenmantel is een zeer sterke onderhoudsarme plant die op elke goede tuingrond zal groeien. Ook qua plaats in uw tuin stelt deze plant weinig eisen en is te gebruiken op zowel zonnige als schaduwrijke plaatsen. Maar de bloei zal in het laatste geval minder uitbundig zijn. Knip na de bloei in augustus de uitgebloeide bloemen en het blad af. Nieuw fris blad zal dan snel weer verschijnen en ook is er dan vaak kans op een lichte tweede bloei. Daar Vrouwenmantel zich gemakkelijk uitzaait, voornamelijk op vochtige plaatsen, is het belangrijk de uitgebloeide bloemen er vroegtijdig af te knippen.