Rudbeckia (zonnehoed)

6 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
Rudbeckia fuldiga 'City Garden'

Vanaf € 3,35

Rudbeckia fulgida 'Little Goldstar'

Vanaf € 3,60

Rudbeckia Mix

Vanaf € 6,99

Rudbeckia Purpurea

Vanaf € 6,99

Rudbeckia triloba

Vanaf € 2,55

Rudbeckia triloba 'Prairie Glow'

Vanaf € 2,55

De Rudbeckia is een opgaande sterke vaste plant die ook wel Zonnehoed word genoemd. Voor sommigen is dit wel eens verwarrend, omdat de Echinacea soorten ook zo worden genoemd. De verschillende soorten Rudbeckia zijn goed in groepen te combineren met andere planten in de tuin zoals Echinacea, diverse siergrassen  en Verbena. In combinatie met deze soorten zijn er prachtige boeketten uit te halen voor binnen op de vaas. Bijen, hommels en vlinders zijn dol op de nectar in deze bloemen. Onder de verschillende soorten Rudbeckia zijn bijzondere verschillen te ontdekken.

Soorten Rudbeckia 
Zo wordt de Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’  maar 60 cm hoog terwijl de Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’ wel 200 cm hoog kan worden. Bijna alle soorten bloeien met gele bloemen op 1 soort na, Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard', die heeft geen gele bloemblaadjes. Deze zonnehoe heeft alleen de opvallende bloemhoofdjes die boven op de bloemstelen staan. De Rudbeckia laciniata 'Goldquelle' heeft een mooie volle bloem die wel lijkt op de bloem van een Dahlia. En de Rudbeckia missouriensis heeft weer opvallende gele schermbloemen waar het donkere bloemhoofd duidelijk in opvalt.

Rudbeckia verzorgen
In het najaar sterft de plant af om in het voorjaar weer op te komen. Laat de afgestorven stelen van de plant staan. Hier komen namelijk in de wintermaanden diverse vogels op af om de zaden uit de bloemhoofden op te kunnen eten. Vroeg in het voorjaar kan de plant op ongeveer 10 cm boven de grond worden afgeknipt. Geef dan ook voldoende siertuinmest om de plant weer goed op gang te krijgen.

Zonnehoed planten
De Rudbeckia staat graag op een zonnige plaats in een voeding rijke, goed vochtvasthoudende bodem. Bij de hogere soorten boven de 120 cm is het goed om ze te planten tegen een beschutte zuidmuur om omwaaien te voorkomen. Naast de siertuinmest is het ook goed om ieder jaar de grond te verrijken met siertuincompost. Dit zorgt voor een mooie structuur die goed water en voeding kan vasthouden. Bij het planten van jonge planten is het goed om tuinplantengrond  te mengen met de bestaande grond. Deze grond is minder ‘scherp’ en voorkomt wortelverbranding bij jonge planten.