Lis

4 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
Iris germanica 'Black Knight'

Vanaf € 4,60

Iris sibirica 'Blue King'

Vanaf € 3,10

Iris sibirica 'Perry´s Blue'

Vanaf € 2,95

Iris sibirica 'Snow Queen'

Vanaf € 3,40

De Lis vaste plant (Iris) staat bekend om zijn prachtige eigenwijze bloeiwijze. De rechtopstaande planten hebben lange smalle, zogenaamde zwaardvormige bladeren en tijdens de bloei in het voorjaar prachtige grote bloemen. De vorm van de bloemen is heel opmerkelijk met drie naar buiten gebogen en drie rechtopstaande bloemdekbladen.

Bol Iris
De Iris soorten zijn bijna in alle kleuren verkrijgbaar. Er zijn drie groepen Lis: de bolirissen die uit een bloembol groeien (voorjaars bloembollen), bloeien vanaf april tot mei en hebben smalle bladeren. Deze irissen uit bol worden vaak niet zo hoog, maar hebben grote en mooie bloemen. Voorbeelden zijn de Iris hollandica (Hollandse boliris), Iris reticulata (dwergiris) en de Iris hispanica (Spaanse boliris).

Vaste plant Iris De tweede groep bestaat uit de irissen als vaste planten die groeien uit een rhizoom of dikke, vlezige wortelstok, die graag op een zonnige en droge grond groeien. Deze bloeien van mei tot juni. Het is zeer belangrijk dat de wortelstokken op een droge, goed water doorlatende bodem staan. Op een natte standplaats zouden de rhizomen al snel gaan rotten. Voorbeelden zijn de Iris germanica (baardiris), Iris sibirica (Siberische lis) , Iris foetidissima (stinkende lis) die groenblijvend is en de Iris pumila (zwaardlelie) die laag blijft tot maximaal 50cm hoog.

Moerasplant Iris 
De derde groep irissen kunt u als moerasplanten gebruiken. Ze staan het liefst aan een waterkant op een vochtige grond en bloeien van mei tot juli. Voorbeelden zijn de Iris ensata (Japanse Iris) en de Iris pseudacorus. Snoei de Iris pas in het voorjaar af om invriezen van de plant te voorkomen. Plant de vaste planten in goede tuinplantengrond. Meer informatie over vaste planten en video>