Koekoeksbloem

7 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
Lychnis alpina

Vanaf € 2,05

Lychnis arkwrightii 'Vesuvius'

Vanaf € 2,05

Lychnis chalcedonica

Vanaf € 2,00

Lychnis coronaria

Vanaf € 2,30

Lychnis coronaria 'Alba'

Vanaf € 2,20

Lychnis coronaria 'Atrosanguinea'

Vanaf € 2,20

Lychnis viscaria 'Splendens'

Vanaf € 2,00

De koekoeksbloem (Lychnis) behoort tot de Anjerfamilie (Caryophyllaceae). De koekoeksbloem wordt ook wel brandende liefde genoemd en heeft als Latijnse naam Lychnis. Deze mooie vaste plant wordt gemiddeld 60 cm hoog. De koekoeksbloem is goed winterhard in ons klimaat en kent een opvallende bloeiwijze.

Wanneer bloeit de koekoeksbloem?

In de maanden mei en juni verschijnen er namelijk roze, witte of rode bloemen, afhankelijk van het soort. Ze bloeien op de stevige ruwbehaarde groene stengels met lancetvormige puntige, zilvergrijze of groene bladeren. De meestal paarse-roze bloem heeft vijf kroonbladen, die onregelmatig in vieren gedeeld is. De bloeiperiode van de koekoeksbloem is van mei tot augustus, afhankelijk van het soort dat u heeft. De koekoeksbloem heeft niet veel stengelbladen, hierdoor vallen de bloemen van de koekoeksbloem meer op. In de bladoksels van deze planten zie je vaak een soort van schuim zitten. Hier heeft de plant zijn naam aan te danken.

Lychnis planten en snoeien 

Brandende liefde of Koekoeksbloem stelt weinig eisen aan de bodem. Wel is het belangrijk dat de plant in licht beschaduwde plaatsen komt te staan op vochtige tot redelijk natte, matig voedselrijke grond. Voor een gezonde groei en bloei knipt u ieder voorjaar de plant helemaal af. En gebruikt u Tuinplantengrond om er voor te zorgen dat de plant beter aanslaat. Een leuk weetje is dat in de middeleeuwen de koekoeksbloem werd gebruikt voor het vlechten van kransen en bloemenkronen. Ook is de koekoeksbloem één van de meest karakteristieke vaste planten die je in de vroege zomer in het natte bloemrijke grasland aan kunt treffen. Ze groeien ook wel in kleine greppeltjes omdat die een wat vochtigere standplaats bieden. Plant de koekoeksbloem in goede tuinplantengrond en u kunt hem einde winterseizoen 20 cm boven de grond terug snoeienMeer informatie over koekoeksbloem planten en video>