Ajuga

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De Ajuga is een kruipende vast plant die ook wel bekend staat als Zenegroen of Kruipend Zenegroen. Deze vaste groenblijvende vaste plant is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De kleurverschillen zitten vooral in de bladeren.

Soorten Ajuga

De Ajuga reptans 'Evening Glow' en de Ajuga reptans 'Atropurpurea' zijn twee soorten met rood bruine bladeren. Boven dit blad komen van april tot juni de blauw paarse aarvormige bloemen te staan. De Ajuga reptans 'Alba' en de Ajuga reptans 'Sanne'  zijn twee soorten met groen blad en witte bloemen. Naast deze twee kleursoorten zijn er ook nog varianten met bonte bladeren. Bijvoorbeeld de Ajuga reptans 'Burgundy Glow' en de Ajuga reptans 'Variegata'. Met deze twee bonte soorten kunt u de wat saaie  en donkere moeilijke hoeken in de tuin, waar weinig planten kunnen groeien, makkelijk opfleuren.

Zenegroen snoeien

Zenegroen verspreidt zich langzaam door de tuin door middel van de wortelstokken die over de grond heen kruipen. Deze soorten ajuga worden veel toegepast onder beplanting op plaatsen waar mooie, soms vorm gesnoeide, solitairen de aandacht moeten hebben. Of in smalle stroken op plaatsen waar andere planten niet geschikt zijn. Zenegroen is makkelijk in toom te houden door jaarlijks de plant terug te steken met een steekschop. De los gestoken delen zijn daarna makkelijk te verwijderen.

Planten van Ajuga 

Ajuga staat graag in de halfschaduw in een voeding rijke licht vochtige grond, maar niet te nat. Verder moet de grond een mooie losse structuur hebben, waar de plant makkelijk in kan wortelen vanuit zijn wortelstokken. Bij het planten is het daarom goed om tuinplantengrond te mengen door de bestaande grond om zo een mooie structuur te maken.