Agapanthus

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De Agapanthus africanus wordt ook wel Afrikaanse lelie genoemd. Dit komt doordat deze bloeiende vaste planten van oorsprong uit Afrika komen.

Soorten Afrikaanse lelie
Er zijn veel verschillende soorten van deze Afrikaanse lelie te verkrijgen. Een bekend soort is de Agapanthus africanus ‘Donau’  deze bloeit van begin juli tot eind september met prachtige felblauwe bloemen die op stelen van ongeveer 100 cm boven de plant uitkomen. De Agapanthus Africanus ‘White Heaven’ bloeit in dezelfde periode ook op lange stelen alleen dan met mooie witte bloemen.

Agapanthus in de winter
Alle soorten Agapanthus staan graag op een plekje in de volle zon. Meestal worden de planten gehouden in bloempotten op het terras, omdat ze niet goed tegen vorst kunnen. Ze verdragen temperaturen tot ongeveer -5 graden Celsius. Staat de Agapanthus tijdens de winter wel in de tuin, dek hem dan goed af met folie en daarover een laag stro. Het folie zorgt er voor dat de planten niet te veel vocht meer krijgen. Het stro beschermt de planten tegen de kou. Gaan de planten naar binnen dan kunnen de bladverliezende soorten donker worden weggezet. De bladhoudende soorten moeten wel in het licht staan en af en toe een beetje water krijgen. De beste temperatuur voor beide soorten, om ze de winter door te brengen, is tussen de 2 en 8 graden Celsius.

Bemesting
In het voorjaar en najaar is het goed om de Agapanthus te bemesten. Zorg er voor dat er niet teveel stikstof in de bemesting zit. Dit zorgt alleen maar voor veel bladgroei en minder bloei. In het najaar kan het als dat nodig is worden over gepot. Scheur eventueel de plant in meerdere stukken. Dit kan het beste in het najaar omdat de planten dan nog goed actief zijn om nieuwe wortels te zetten. In het najaar zijn de planten ook al bezig met de bloemknoppen voor het nieuwe seizoen.

Afrikaanse lelie planten
De Agapanthus staat het liefste in een goede losse bodem met voldoende vocht. Ze kunnen niet tegen natte voeten. Bij bloempotten of in de tuin is een goede afwatering dus heel belangrijk. Voor het (ver)planten van de Agapanthus is het goed om tuinplantengrond te gebruiken in combinatie met potgrond. Meng eventueel nog wat scherp zand(wit) door het geheel heen om een betere afwatering te krijgen.