Wat is het verschil tussen een kale wortel, kluit of pot?

Wat is het verschil tussen een kale wortel, kluit of pot?

Haagplanten met blote wortels

Haagplanten met kale wortel betekend dat de plant geen grond heeft aan de wortels. Dit heet ook wel blote wortel. Omdat de planten nog jong zijn, kunt u ze het beste zien als erg goede stekken met ontwikkelde wortels. De planten zullen na enkele jaren een schitterende haag vormen! Bladhoudende soorten zijn als blote wortel plant vaak vanaf het begin al schitterend. Vooral Buxus soorten zijn als blote wortel plant vaak bijna even mooi als de in pot gekweekte planten, maar voor een lagere van de prijs! 

Blote wortel planten hebben het grote voordeel dat ze minder kosten. Ze zijn goedkoper te kweken omdat ze niet ieder jaar opnieuw opgepot hoeven te worden en dus ook minder meststoffen vragen. Bovendien is het vervoeren van blote wortel planten goedkoper dan het vervoeren van planten met een kluit of in een pot. U betaalt namelijk niet voor het gewicht en de omvang van vervoerde grond en potten.

Wel moet u rekening houden met een uitvalpercentage van ongeveer 10% (iets meer voor beuken - Fagus sylvatica). Het uitvalpercentage kan verkleind worden wanneer u bij het planten de aanplantgrond gebruikt.  

Wij bevelen aan om kale wortel planten zigzag te planten (twee rijen verspringend naast elkaar), zodat u na enkele jaren een mooie, dichte haag heeft. Het is verstandig 10% extra planten te bestellen en deze in een ongebruikte hoek van de tuin te planten. Zo groeien ze mee met de rest en heeft u bij uitval altijd voldoende reserve.

Kale wortel haagplanten kunnen alleen geleverd worden wanneer de planten in rust zijn, dus van half november tot en met eind april. Kale wortel planten moeten meteen na levering worden geplant. Ze kunnen meteen op de juiste plaats worden geplant, of tijdelijk worden ‘ingekuild’ (= uit de verpakking halen en dan bij elkaar met de wortels in de grond zetten en goed water geven, in afwachting van het definitieve planten). 

Voordelen:
-       Goedkoper
-       Door het kleinere volume lage transportkosten

Nadelen:
-       In het begin nog niet zo'n heel mooie of grote haag
-       Zonder goede verzorging tijdens en direct na het planten kan er grote uitval ontstaan

 

Haagplanten met kluit

Veel bladhoudende, winterharde haagplanten worden verkocht met kluit, vooral in de grotere maten. Planten met kluit worden buiten op de kweekrij gekweekt. Wanneer ze groot genoeg zijn om te leveren en u een bestelling plaatst, worden ze uit de grond gehaald. Dit gebeurt met een machine of met de hand. Er wordt voor gezorgd dat er aarde rond de wortels van de planten blijft zitten (een kluit), zodat de planten gemakkelijk aangroeien wanneer deze geleverd en geplant zijn. Om de kluiten wordt jute netje gebonden, zodat de kluiten tijdens het transport intact blijven.

Groenblijvende haagplanten met kluit zijn goedkoper dan planten die gekweekt worden in potten. Dit komt omdat ze op de kwekerij goedkoper te kweken zijn. Haagplanten met kluit zijn alleen leverbaar van half september tot mei (afhankelijk van de weercondities en de plantensoort). Het uitvalpercentage is klein, maar niet zo klein als bij planten die gekweekt worden in potten. Om het uitvalpercentage te beperken kunnen planten met kluit het beste geplant worden in de herfst of voor het eind van de lente, met aanplantgrond.

Het is erg belangrijk om grote planten met kluit genoeg water te geven. De beste manier van planten is om van tevoren het plantgat vol water te laten lopen, de plant met kluit te planten en vervolgens nog een keer veel water te geven. Vervolgens moet in het eerste jaar nog regelmatig extra water worden gegeven, behalve wanneer het erg veel regent of wanneer de planten op een erg vochtige plaats staan.
Het kan gebeuren dat uw nieuwe planten (vooral planten boven 1,00 meter) in het eerste jaar na het planten weinig groeien en wellicht wat blad verliezen bij de eerste warme periode. Dit is geen probleem: extra water geven zal ervoor zorgen dat de planten snel weer opknappen! Later in het seizoen planten (vanaf mei) brengt meer risico met zich mee dan vroeg in het seizoen planten (van oktober tot en met mei). Vooral bij grote planten is het belangrijk om ze zo vroeg mogelijk in het seizoen te planten. Een extra middel om wortelgroei te stimuleren is nuttig, maar het belangrijkste blijft het geven van veel water. Wanneer u hiervoor de tijd neemt, zal u veel plezier beleven aan uw nieuwe haag! 

Voordelen:
-       Beste prijs-kwaliteit verhouding
-       De beste optie om direct een grote haag te planten!
-       Niet of vrijwel geen afval (geen potten)

Nadelen:
-       Niet leverbaar in de zomer!

Haagplanten in pot

Wij verkopen bladhoudende, semi-bladhoudende en bladverliezende haagplanten in potten van verschillende litermaten. De regel is hoe groter de pot, hoe duurder de plant. Het kweken van planten in potten is veel meer werk dan het kweken in de volle grond. Er zijn vaak kassen nodig; er moet meer water gegeven worden, de potten moeten onkruidvrij worden gehouden, bemest en jaarlijks krijgen de planten verse aarde en groter potten.  Planten gekweekt in potten zijn echter wel de beste planten die er te koop zijn, omdat de wortels nauwelijks worden beschadigd  tijdens het gehele proces van het kweken tot het planten in uw tuin. Bij planten met kluit en blote wortel planten is er altijd enige wortelschade. Daarom is het uitvalpercentage na aanplant voor potplanten vrijwel nihil.

Met het planten kunt u bij potplanten zijn zelfs enkele weken wachten, zolang u maar niet vergeet ze op tijd water te geven!

Voordelen potplanten:

- Jaarrond leverbaar en te planten (behalve bij vorst)
- U hoeft de planten niet direct te planten
- Beste kans op goede groei vanaf het eerste jaar en minste uitval

Nadeel:
-  Potplanten zijn duurder.