Tuintips voor september

Peren plukken

September is een hele fijne maand voor de tuinplanten. De grond is nog warm en er valt wat meer regen. 's Ochtends ligt er wat dauw, en in combinatie met het zonlicht is dat een prachtig gezicht. Ook kun je in september genieten van vers fruit, zoals appels en peren. Geniet van de warme septemberdagen door lekker te ontspannen in de tuin. Liever actief? In september is gelukkig ook van alles te doen aan tuinieren. 

Welke tuinklussen kun je in september doen? 

Verwijder de uitgebloeide bloemen van bijvoorbeeld rozen, begonia’s en dahlia’s, zodat je nog even kan genieten van de bloei. Maak je terras vrij van onkruid en mos. Hark ook het grind goed door tegen onkruid. Bemesten van tuinplanten hoeft nu niet meer. Bind de ranken van de klim- en leiplanten in en controleer de boombanden.

onkruid

Wat kun je planten in september?

Het najaar is dé tijd om bloembollen te planten. Voorjaarsbloeiende bloembollen als tulpen, narcissen en alliums poot je vanaf september tot december. Lees meer in onze blog: Bloembollen planten: tips&trics. Maak uw tuin klaar voor de herfst en zet de najaarsbloeiers in de bakken waar de zomerbloeiers zijn uitgebloeid. Gebruik verse potgrond bij het planten. Plant mooie groenblijvende heesters, zodat u daar nog de hele winter plezier van heeft. Maak nu foto’s en aantekeningen van wat je volgend seizoen anders wilt en zet eventueel een steeketiketje bij de planten die bijna zijn uitgebloeid. Zo weet je ook in de winter nog wat waar staat. 

Gazononderhoud in september

U kunt nu mooi uw gazon opknappen door in of bij te zaaien op kale plekken. Doordat de grond nog lekker warm is, zullen de zaden goed kunnen kiemen. Zorg voor voldoende water bij langdurige droogte. Maai het gras rustig door, maar wat minder kort, omdat het nu minder hard zal groeien.  Meer tuintips vind je bij Gazon onderhouden.

gras zaaien

Wat kun je snoeien in september?

Snoei nu de steenvruchtenbomen (zoals perzik, kers, pruim,etc). De kans op loodglansziekte is deze periode het laagst. Maar snoei geen zware takken. Ook notenbomen kunnen nog prima worden gesnoeid. De takken van klimfruit waar fruit heeft gehangen kunnen worden teruggeknipt. Ook van de klimhortensia kunnen uitstekende takken worden gesnoeid. Knip de lavendel tot ongeveer 10 cm terug voor een compacte vorm. In het voorjaar snoei je weer. Deze maand is de laatste kans van het jaar om hagen te knippen. Tuintip: bewaar je tuinafval bij elkaar in een hoek, zodat er compost ontstaat. Dit kun je mooi gebruiken voor de beplanting. 

framboos snoeien

Welke planten bloeien in september?

Deze maand zijn er een paar prachtige laatbloeiers die tot ver in de herfst doorschitteren. Zoals diverse hortensia’s, herfstanemoon, prachtkaars, leverkruid, pijpestrootje, lampenpoetsersgras, prachtriet, pampasgras, blauwbaard en de minder bekende vernonia. Als plant van de maand september hebben we gekozen voor de Herfstaster, een vrolijke vaste plant met een uitbundige bloei tot laat in november. 

herfstaster

 

< Ga naar Tuintips Augustus

> Ga naar Tuintips Oktober