Tuintips voor oktober

tuintips oktober

De schoonheid van oktober zit in de vele, warme herfstkleuren van bomen en heesters. Ook valt het blad van een aantal planten en bomen nu af, wat een prachtig gezicht is in bossen en velden. 

Wat doe je met afgevallen blad? 

Haal afgevallen blad weg bij groenblijvende vaste planten.En vergeet niet de dakgoten schoon te maken (inwaaiend blad). Veel afgevallen blad vormt een goede bodembedekking (mulch) tussen de struiken. Laat hier en daar in de tuin takken en blad liggen voor overwinterende egels en insecten. U kunt de bladeren ook gebruiken om te composteren. 

Vogelhuisje

Welke tuinklussen kun je in oktober doen? 

Zorg ervoor dat alles stormvast is en controleer boombanden en aangebonden (klim)planten. Breng het winterdek over vorstgevoelige planten aan of zet ze op een vorstvrij plekje. Ook (exotische) kuipplanten, voor zover nog niet gedaan, kun je nu het beste binnen zetten. Maak voor de vogels vast de voertafel of vogelhuisje in orde, ze zullen je dankbaar zijn!. Maak ook de vijver winterklaar en doe een net erover tegen inwaaiend blad. 

hagen kale wortel planten

Wat kun je planten in oktober?

Dit is dé tijd om hagen aan te planten. De haagplanten met kale wortels zijn weer verkrijgbaar. Ook bladverliezende bomen, heesters en klimplanten zijn deze maand met kluit of blote wortel verkrijgbaar. Planten met kale wortels zijn niet alleen voordeliger, maar ze wortelen ook beter. Lees meer over het verschil van haagplanten met kale wortel, kluit of in pot in onze blog. 

Gazononderhoud in oktober

Ook in oktober kun je het gras blijven maaien, tot zo’n 3 a 4 cm. In oktober kan er nog een laatste keer worden bemest.. Hark de bladeren geregeld van het gazon af. Lees meer over hierover bij onze tuintips Gazon onderhouden

Bomen snoeien

Wat kun je snoeien in oktober?

Deze maand kun je stamrozen tot de helft terugsnoeien.Snoei uitstekende takken van je beukenhaag en ook andere hagen kunnen nog worden bijgesnoeid, zodat ze mooi de winter ingaan. Ook de braam en Japanse wijnbes kunnen nu worden kortgesnoeid. Notenbomen kunnen worden gesnoeid tot eind oktober. Lees ook eens onze blog Wanneer notenbomen snoeien?

Welke planten zijn visueel mooi in oktober?

De herfst is de beste tijd van het jaar om te planten. Dat geldt niet alleen voor haagplanten en bomen. Plant gerust je voorjaars- of zomerbloeiers. Ook voorjaarsbloeiende bollen kun je nu goed planten. De voorkeur is nu vaak voor groenblijvende planten of planten met bessen die er de komende tijd mooi bij staan. Denk aan de Skimmia, Viburnum tinus of Hulst. Maar ook kleurende heesters of bomen zijn nu prachtig om te zien. Denk aan de Amberboom of Japanse esdoorn, verkrijgbaar in zoveel herfstkleuren en maten. Maar ook de Pachysandra, Vinca, Heide of Leucothoe zijn nu een goede keus. 


Skimmia

< Ga naar Tuintips September 

> Ga naar Tuintips November