Tuintips voor november

Vogel bessenstruik

De herfst is in volle gang, maar het wordt al kouder en de winter komt eraan. Een tijd om wat meer vanuit huis te genieten van de tuin. Zorg voor de dieren in de tuin door het blad te laten liggen hier en daar. En zet vast wat klaar voor de vogels. Lees ook eens onze blog met Tips voor meer vogels in uw tuin. Veel planten zijn nu in zogeheten winterslaap. De sapstroom van deze bomen en planten staat in de winter stil. Dat maakt ook dat ze gerust met wortel en al uit de grond kunnen worden gerooid en verplant. 

Hoe maak je de tuin winterklaar?

In november kunt u de tuin verder winterklaar maken. Zorg tijdig voor winterbescherming van uw gevoelige vaste planten (winterdek). Laat regentonnen en watercontainers leeglopen om stukvriezen te voorkomen. Tap ook de sproeisystemen en buitenwaterleiding af. Zorg vast voor strooizand tegen gladheid. Dit is een goede tijd om reparaties in de tuin uit te voeren, tuinmeubilair schoon te maken en op te ruimen. 

Boom planten

Welke struiken planten in november? 

Voor de hele winter geldt; zolang het nog niet zo hard vriest dat de schop de grond niet meer in kan, kunnen de meeste bomen en planten nog gerust geplant worden. Veel bosplantsoen is nu verkrijgbaar met kale wortel of kluit, dat kan behoorlijk schelen in de prijs. Het is daarom een uitstekende tijd om een haag of (fruit)boom te planten. 

Gazononderhoud in november

Zo lang het gras nog groeit, kan er in november nog een laatste keer gemaaid worden voor de winter begint. Om mos te voorkomen is het aan te raden regelmatig het afgevallen blad van het gazon te verwijderen. Lees meer hierover bij onze tuintips Gazon onderhouden

Fruit snoeien

Wat kun je snoeien in november? 

Omdat veel planten in rust zijn kun je de wintersnoei toepassen. De volgende regel is handig, bloeit de heester vóór 21 juni of juist daarna (nazomer, herfst). De laat bloeiende heesters kun je gerust snoeien in november of december. Ook de druif en andere kale fruitplanten kun je nu terug snoeien. Knotwilgen kunnen geknot worden. Snoei alleen als het niet vriest. Een aantal heesters, zoals de hortensia, kun je beter nog niet snoeien, zodat ze met hun uitgebloeide bloemen meer vorstbescherming hebben.  

Wat zijn mooie planten in november?

In de wintermaanden zijn struiken met bessen vaak favoriet. De bessen fleuren de tuin op en trekken vogels aan. Denk bijvoorbeeld aan de Ilex, Skimmia, Callicarpa, Viburnum, Gaultheria, Pernettya, Berberis of Cotoneaster

Callicarpa

< Ga naar Tuintips Oktober
> Ga naar Tuintips December