Tuintips mei

Tuintips Mei

Moederdag, vogelnestjes en IJsheiligen, er gebeurt een hoop deze maand. In de tuin bloeit en groeit er van alles. En er is een hoop te doen deze maand, hopelijk met een warm zonnetje erbij. 

IJsheiligen 

In mei kan het nog steeds 's nachts gaan vriezen, dus bedek gevoelige planten tijdelijk met tuinvlies of noppenfolie als nachtvorst dreigt. Na IJsheiligen (11 t/m 14 mei) mogen de kuipplanten definitief naar buiten. Ook zomerbloeiende bloembollen kun je na ijsheiligen planten. 

Aanplanten

Het planten van groenblijvende heesters en coniferen kan nog steeds prima. Na IJsheiligen is het ook tijd om de bakken met zomerbloeiers in te planten. Het zaaien en (ver)planten van nieuwe tuinplanten kan nog steeds! Onkruid groeit snel deze maand. Een goede bodembedekkende plant kan dit is een uitkomst. De Vinca Minor, Waldsteinia, Lonicera of Cotoneaster zorgen voor een mooi dichtgegroeid geheel waar onkruid geen kans heeft. Zorg altijd na het aanplanten van nieuwe aanwas voor extra water de eerste weken.

Vinca minor

Gazon 

Blijf het gras maaien en verwijder mos uit het gazon. Door te verticuteren verwijder je het mos en ondergrondse wortels. Het gazon blijft zo lekker luchtig. Mei is een goede maand om onkruid te verwijderen. Lees meer over mos, onkruid en verticuteren bij Gazon onderhouden

Onderhoud

Geef pas geplante bomen en struiken regelmatig water. Zorg dat de planten om de dag voorzien zijn van water, een kleine regenbui is niet voldoende. Aantastingen door insecten, slakken en schimmelziekten kunt u nu bestrijden. Klimplanten gaan nu groeien, geleid ze goed en bindt ze aan. Zet ook steunen bij vaste planten die hoog groeien. Verwijder de wilde scheuten bij rozen en bomen en bemest je haagplanten. 

Camellia snoeien

Snoeien 

Vroegbloeiende heesters, zoals de Camelia en Forsythia kunnen nu gesnoeid worden, mits ze zijn uitgebloeid. Dat geldt ook voor de Rhododendron, die mag gelijk na de bloei gesnoeid worden. Snoei de bamboe weer wat in vorm. Ook groenblijvende hagen kunnen gesnoeid worden vanaf half mei. Kijk voor je gaat snoeien goed of er geen vogelnestjes in zitten. 

Mooie bloeiers in Mei

Cadeautip voor Moederdag, een Rhododendron. De Sering, Geranium, Meidoorn (Crataegus), Campanula en Nepeta staan in mei ook prachtig in bloei!

Nova zembla