Tuintips Maart

In maart begint het voorjaar al te kriebelen en is er van alles te doen in de tuin. 

Snoeien in Maart

Pak die snoeischaar maar uit de kast, want er kan flink gesnoeid worden! Behalve tijdens vorst natuurlijk. Snoei de laatbloeiende clematis (die bloeit vanaf juli), zomerbloeiende heide en snoei alle laatbloeiende heesters, struikrozen en kuipplanten. Bij de hortensia’s kun je nu prima een verjongingssnoei toepassen, dat kan eens in de vier jaar. Macrophylla soorten ieder jaar 1/3e uitdunnen en oude bloemtakken helemaal verwijderen. En Panniculata soorten terugsnoeien tot 15 cm boven de grond. Lees er meer over in onze blog: Hortensia’s snoeien Ook het knotten van wilgen kan tot half maart. 

Aanplanten

Aanplanten kan in principe het hele jaar, maar maart is een goede maand om aan te planten. Daarbij zijn er nu bomen en haaggoed nog verkrijgbaar met kale wortel of kluit, omdat ze in rust zijn.

Tuinturf en bemesting

De zuurminnende planten, zoals heide, rhodendron, azalea, skimmia en camellia, kunt u een lekkere laag tuinturf geven. Tuinturf is een bodemverbeteraar met een hoog gehalte aan organische stof. Strooi jaarlijks een laag van ongeveer 5 cm rondom de zuurminnende planten. Ook is het vroege voorjaar een goed moment om te bemesten. Idealiter strooi je organische mest vlak voordat het gaat regenen. Anders kun je na het strooien besproeien. Gebruik ruim 1kg mestkorrels per 10m2.  Lees meer bij de tuintips over onderhoud grond

Algemeen tuinonderhoud

Wanneer het onkruid begint te groeien, kun je gaan wieden. Wacht wel met spitten tot de grond goed ontdooid is. Ruim de dode stengels en bladresten op, zodat voorjaarsbloeiende planten de ruimte krijgen. Beschermingsmateriaal op en rond planten kan verwijderd worden. Potplanten kunnen indien nodig worden verpot. Maak de paden en terras algenvrij.

Gazon

Geef het gazon een mooie opknapbeurt. Wanneer het gras gaat groeien, kan het maaien ook weer beginnen. Zijn de messen van de grasmaaier nog scherp? Kijk naar het gazon wat er verder moet gebeuren. Blijft er veel water liggen na de regenbuien? Dan is het raadzaam om te draineren. Eventueel kan het gazon ook worden geverticuteerd. Last van mos? Lees onze tuintips met alles over het gazon onderhouden

Mooie planten in maart

De vaste planten Vinca minor, Bergenia & Longkruid (zie foto) bloeien deze maand al vrolijk. Daarnaast staan de Japanse sierkers, Camellia, Krentenboom, Forsythia en sommige fruitbomen, zoals appel, peer en pruimenbomen al prachtig in bloei.