Tuintips voor juli

De maand juli staat in het teken van sproeien en genieten. Vooral dat laatste is erg belangrijk. Pluk nu de vruchten van het tuinieren de afgelopen maanden, letterlijk en figuurlijk. Geniet van de mooie bloeiende planten en alle diertjes die langs komen. En als je zachtfruit hebt staan, kun je deze maand genieten van lekkere frambozen of bessen.  

Water geven, water geven en nog eens… 

Water geven! Juli kent vaak warme dagen, misschien zelfs wel een hittegolf. Zorg voor voldoende water voor de planten. Sproei tijdens droge dagen extra en zorg voor vakantie-oppas als dat nodig is. Ook wanneer je net nieuwe planten hebt gepoot, is dit heel belangrijk.Sproei liever niet als de zon er direct op staat, maar vroeg in de ochtend of 's avonds In onze blog Water geven, wanneer en hoe? vindt u handige tips hierover. 

Pluk de vruchten

Tijd om te oogsten! Een aantal soorten zachtfruit zoals aardbeien, frambozen, bessen kun je nu al plukken. Eet het lekker vers of verwerk het in een jam of ander gerecht. Invriezen kan ook heel goed. Heb je kruidenplanten?  Ook kruiden kun je nu goed invriezen. Zo kun je er in de winter nog van gebruik maken. 

Onderhoud

Blijf wieden en het iedere week het gras maaien om je gazon mooi te houden. Controleer je bloeiende planten op luis en schimmels en verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Zo ontstaat er weer ruimte en licht voor de andere knoppen. Bij Dahlia’s komen graag oorwormen. Met een oorwormenpot kun je ze makkelijk vangen en weghalen. Verwijder draadalg uit de vijver. Klimplanten groeien nu heel snel, leidt de ranken of bindt ze aan. Geef wat extra voeding aan de bloeiende planten, bijvoorbeeld met Organische mest, Rozenvoeding of Hortensiavoeding. 


Snoeien 

Trek of draai wilde scheuten weg bij klimrozen en heesterrozen (botanische rozen). Ook kun je wat van de oudste takken wegsnoeien, om nieuwe groei te bevorderen. Alles over rozen snoeien, lees je ook in onze blog Rozen snoeien. Ook snelgroeiende hagen, zoals de liguster en buxus, kunt u nu snoeien. Knip de Blauwe Regen terug. In de vijver snoei je de te hoog geworden waterplanten terug. 

Mooie planten in Juli

Geniet in juli van kleurrijke en geurende bloemen, zoals die van de Vlinderstruik, Hortensia of Hibiscus. Maar ook Ridderspoor, Salie, Kattenkruid, Geranium en Zonnehoed staan er nu fantastisch bij.