Tuintips voor januari

De meeste planten zijn in rust en het weer is niet altijd geschikt om echt lekker in de tuin bezig te zijn. Toch zijn er wel een paar dingen die u in januari kunt doen.

Dieren

Voer de vogels met wat broodkruimels of fruit. In vogelvoer zitten vaak te weinig vitamines. Daarom gaan de vogels van de plantenknoppen eten. Voorkom dat door stukjes fruit aan te bieden, bijvoorbeeld op een plankje op de tuintafel.

Vorst

Wanneer het vriest, wees voorzichtig met bevroren gras en loop er liever niet over. Dat kan later in het jaar dode, bruine plekken geven. Bij kale vorst (zonder sneeuw of ijzel) en felle zon kunnen groenblijvende planten uitdrogen. Dek ze tijdelijk af met bijvoorbeeld tuinvlies. Controleer de winterbescherming van planten die in potten of bakken buiten staan. Zet ze eventueel binnen. Bij sneeuw of gladheid kunt u beter scherp zand strooien dan pekel of zout, dit is beter voor de planten.

Onderhoud en bemesten

In januari kunt u de grond goed bemesten met thomasslakkenmeel of landbouwkalk. Gebruik geen kalk bij heide of andere zuurminnende planten. Vanaf eind januari kunt u kalk over het gazon strooien om onkruid en mos tegen te gaan. Waar de grond is dichtgeslagen kun je licht spitten of met de spitvork wat omwoelen. Zo kan er weer zuurstof en water bij komen. Het afgevallen blad kunt u (met een oude mulchlaag) ook licht inspitten. Zo voorkomt u veel onkruidgroei en verhoogt u het humusgehalte van de grond. Zorg wel dat er geen plantenwortels beschadigt raken.

Snoeien in januari

Als het niet vriest, kunt u gerust vast de fruitbomen en andere fruitplanten snoeien. Dan is dat mooi op tijd klaar. Druivenplanten kunnen tot half januari worden teruggesnoeid. Daarna komt de sapstroom weer op gang.

Aanplanten

Zolang de schep de grond in kan, kan er aangeplant worden. Breng wat kleur aan in de tuin,  door het planten van winterbloeiers zoals Helleborus, Winterheide of Viburnum.

Nieuwe tuinplannen?

Het begin van het jaar is een goed moment om eens te kijken of iets wilt veranderen in de tuin. Een nieuwe border, haag of misschien moet de hele tuin wel op de schop. Via Tuinplant.nl kunt u gebruik maken van een gratis tuinschets, maar ook voor een uitgebreid tuinontwerp en advies. Zelfs de aanplanting kunnen we voor u regelen. Neem gerust contact met ons op.

< Ga naar Tuintips December
> Ga naar Tuintips Februari