Tuintips februari

In Februari is er niet zoveel te doen in de tuin. Geniet van de vroegbloeiers, zoals de Toverhazelaar of Camellia. Zolang de schep de grond in kan, kunt u gerust aanplanten. 

Snoeien in februari

U kunt al wat snoeien, maar alleen tijdens vorstvrij weer. Bijvoorbeeld de klimop bijknippen. De snoei van kornoelje met kleurtakken bevordert jonge groei met de felste kleur. U kunt nu ook nog prima uw fruitbomen en -struiken snoeien. 

Winters weer en vorst

Bij flinke vorst, pas op dat groenblijvende tuinplanten niet verdrogen. En bescherm wintergroene heesters tijdelijk – zeker ook uw in vorm gesnoeide exemplaren – tegen uitdroging door fel zonlicht tijdens strenge ‘kale vorst’. Leuk om te weten: wintergroene heesters hebben ook een milieuvoordeel. Schadelijke stoffen zoals fijnstof kunnen door bladeren worden weggevangen. Daarbij zijn wintergroene planten dus ook in de winter effectief!

Onderhoud en bemesten

Onkruid kan alweer gaan groeien: wied wat u ziet. Niet spitten zolang de grond nog bevroren is. U kunt nu kalk strooien om verzuring tegen te gaan (ook op het gazon). Geef na het strooien wat water (behalve als het gaat regenen). Wanneer u de moestuin op zandgrond heeft, is het tijd om te gaan spitten. Geef fruitplanten kleinfruitvoeding en kruidenplanten moestuinmest, voor de vorming van bloemen en vruchten. 

Dieren 

Vergeet de vogels niet en strooi af en toe wat broodkruimels of fruit in uw tuin. Laat blad ook zoveel mogelijk liggen om een plek te behouden waar insecten en egels lekker kunnen overwinteren. 

Inspiratie

Stel vast (bijv. door foto’s te maken) waar u volgend jaar meer winterkleur in uw tuin wilt zien. Op onze website vindt u een ruim aanbod van winterplanten en winterbloeiers. Lees ook eens onze blogs, zoals de Top 5 vroegbloeiers of over andere winterbloeiers. Ook op onze Social Media (pinterest, instagram) vindt u volop inspiratie voor uw wintertuin. 

Mooie planten in februari

Mooie bloeiende planten in februari zijn: Toverhazelaar (Hamamelis) Camellia, Japanse sierkers (Prunus serrulata), Krentenboompje (Amelanchier) , Mahoniestruik of Papierstruik (Edgeworthia):

  Papierstruik

< Ga naar Tuintips Januari

> Ga naar Tuintips Maart