Tuintips voor december

tuintips december

December is de maand van de feestdagen. In deze maand is ook de donkerste dag van het jaar. Dat maakt het extra belangrijk om het gezellig te maken met lichtjes en mooie planten. Er zijn nog best veel tuinplanten die in december de tuin versieren. Denk aan de skimmia, winterheide, kornoelje, hulst, of andere winterstruiken met bessen. Als we geluk hebben en het gaat sneeuwen deze winter, dan is het een nog mooier feest in de tuin!

vorst in de tuin

Wat kun je doen in de tuin in december?

Stil zitten hoeft niet in december. Is de tuin al helemaal winterklaar? Maak tuingereedschap schoon en vet het in. Vet ook de houten stelen van gereedschappen in, dan blijven ze soepel. Zet een ijsvrijhouder in de vijver. En zorg voor winterbescherming van uw planten (ook in potten en bakken). Denk ook aan winterbescherming van uw stamrozen. Wintergroene tuinplanten kunnen uitdrogen als het lang droge vorst is. Met een vliesdoek kun je ze tijdelijk beschermen. Breng compost als mulch onder hagen aan. Vergeet de vogels niet en strooi wat kruimels en fruit in uw tuin.

winterbescherming

Wat kun je planten in december?

De hele winter geldt: zolang de schep de grond in wil, kun je aanplanten. Ook in december kan je bladverliezende bomen en heesters planten en verplanten (als het niet vriest). Hagen planten kan nu uitstekend, koop ze met kale wortel, dat scheelt aanzienlijk in de prijs. De laatste bollen kunt u nog poten zolang het zacht is. 

Wat kun je snoeien in december?

Snoeien kan als het weer zacht is en niet vriest. Bijvoorbeeld de vormsnoei bij bomen of fruitstruiken zoals kiwi, braam en druif. Klimplanten niet meer snoeien vanwege de kans op invriezen. Knip ook wat leuke takken van de hulst of andere bessen af om te verwerken in een bloemstuk of in een vaasje. 

sneeuw in de tuin

Wat zijn mooie planten in december? 

Naast de wintergroene heesters met bessen, is geel de kleur. Denk aan de Mahoniestruik, Winterzoet of Winterjasmijn. Ook leuk om vast in te planten: de kerstroos (Helleborus). Er zijn veel prachtige varianten van deze winterbloeier. 

Helleborus

< Ga naar Tuintips November

> Ga naar Tuintips Januari