Tuintips voor Augustus

Tuintips Augustus

 

Geniet van het zomerse weer en uw tuin. Wanneer er een hittegolf komt, zorg dan voor voldoende water voor uw planten. Ook wanneer u op vakantie bent. Regel dan gelijk dat iemand het fruit voor je plukt. Niet op vakantie? Deze maand hoef je niet stil te zitten in de tuin. Wat is er allemaal te doen in de tuin in augustus? 

Onderhoud

Na deze maand kun je beter geen mest meer geven, ook geen stikstofrijke mest. Dit zorgt ervoor dat de sappen weer meer gaan stromen, terwijl de plant juist toe moet gaan werken naar de winterrust. Geef je rozen nog wel even wat speciale rozenmest. Controleer je planten op schimmels, wanneer ze wat vochtiger worden. Ga door met wieden. Wortelopslag bij heesters en bomen kunt u weghalen. Geef hoge vaste planten die dreigen om te vallen goede steun.

Rozenmest

Wat kun je plukken in augustus? 

Het is een goede tijd voor veel fruit. Eet het lekker op in de hand, vries het in of verwerk het in een lekkere jam, gebak of dessert. In de tweede helft van augustus zijn sommige appels en peren al rijp. Pluk ze wanneer de kleur wat verandert en ze op de grond vallen. Als je twijfelt, pluk er dan eerst eentje om te proeven. Worden ze aangevreten door vogels? Hang eens wat cd’s aan de takken. Ze schrikken af van de reflectie en schittering. Pluk nu ook pruimen en kersen, ze zijn er nu volop. Net als abrikozen en een aantal perziken en kleinfruit zoals bessen, bramen, frambozen. Eet smakelijk!

 Kersen plukken

Overal kriebelbeestjes

Juist in juli en augustus zijn er veel bladluizen. Wanneer het er veel zijn, kun je het beste gewoon met een harde waterstraal wegspuiten. Ook muggen vinden dit een heerlijke tijd. Zeker nu het ook vochtiger wordt ‘s avonds. Tips tegen muggen? Lees onze blog eens De 10 beste anti-mug planten. Of juist last van wespen? De volgende planten houden wespen op afstand: rozemarijn, lavendel, kattenkruid, citroenmelisse,citroengeranium of goudsbloem. Wat leukere beestjes zijn de bijen en vlinders. Er zijn talloze tuinplanten die ze naar zich toetrekken. In de blog Meer bijen, hommels en vlinders in de tuin?  lees je er alles over. Zorg ook elke dag voor vers water voor vogels, ze zijn je dankbaar. En ook egels drinken er graag van. 

Kruiden tegen muggen en wespen

Gazon

Blijf regelmatig uw gazon maaien en wieden. Tip: maai niet als het nat is, dat geeft veel troep en het wordt minder mooi. U kunt het gazon nog een keer goed bemesten deze maand. 

Wat moet je snoeien in augustus?

Knip voor half augustus de liguster en andere snelgroeiende hagen nog een keer. Snoei ook de bladverliezende hagen voor de laatste keer, om ze voor te bereiden op het najaar. Bomen die sterk kunnen bloeden (zoals de walnoot, berk en esdoorn) kunt u het beste nu snoeien. Het is ook een goede tijd om Lavendel terug te snoeien. Tips lees je in de blog: Wanneer & hoe snoei je lavendel. Neem de uitgebloeide bloemen van je borderplanten regelmatig weg, om ruimte te maken voor nieuwe. 

Snoeien augustus

Welke planten kun je planten in augustus?

In principe kun je in augustus alles wat in pot gekweekt is gewoon planten. Plant niet als het heel droog en heet is en zorg altijd voor voldoende water de eerste tijd. Een regenbuitje is niet voldoende. Het is een goede tijd om de clematis planten en pioenrozen (ver)planten. Ook wintergroene coniferen en hagen kunt u nu prima planten. 

Welke planten bloeien in augustus?

Veel vaste planten zijn nu echt op z’n mooist, zoals de Zonnehoed (Echinacea), Phlox, Bergamotplant (Monarda), Ereprijs (Veronicastrum), IJzerhard (Verbena). Het najaar is dé tijd van de hoge siergrassen. Het gras is op mooie hoogte gegroeid en de pluimen of aren verschijnen. Bijvoorbeeld Lampenpoetsersgras of Leliegras, tevens de plant van deze maand. 

Leliegras