Rozen snoeien

Hoe snoei je rozen?

Het enorme scala aan rozen is tegenwoordig in enkele grote groepen ondergebracht. De term struikrozen is een verzamelnaam voor de grote groep struikvormige, sterk veredelde rozen waar oude groepen zoals theehybriden, floribunda’s. polyantha’s, patiorozen en soms ook de miniatuurrozen toe worden gerekend.

Inhoud:
-Op dezelfde manier snoeien 
-Wanneer snoeien
-Struikrozen snoeien
-Miniatuurrozen snoeien
-Heesterrozen snoeien
-Snoeiregels
-Stamrozen snoeien
-Klimrozen snoeien
-Bodembedekkende rozen snoeien 

Op dezelfde manier snoeien 
Rozen worden allemaal op dezelfde manier gesnoeid, ongeacht hun maat. Er wordt vooral kort gesnoeid omdat sporen van aantasters zoals sterroetdauw op de takken overwinteren. Als die sterk worden ingekort en het snoeiafval zorgvuldig wordt verwijderd, is de kans op aantasting een stuk kleiner.

Wanneer snoeien 
Het is een oude hoveniersregel dat struikrozen tussen 1 maart en 1 april worden gesnoeid. Dat heeft te maken met de traditionele weersverwachting en de ontwikkeling van de rozen. In maart lopen de rozen al aardig uit en om te voorkomen dat de planten veel energie stoppen in de ontwikkeling van nieuwe scheuten die later worden afgesnoeid, worden rozen traditioneel in maart gesnoeid.

Dat gebeurde niet eerder omdat nachtvorst de gesnoeide takken nog kan laten invriezen, waardoor ze nog korter zouden worden. Omdat het klimaat verandert en de rozen de laatste jaren eerder uitlopen, zouden struikrozen al in februari kunnen worden gesnoeid.

Struikrozen snoeien 
Snoeien van struikrozen begint met het bij de grond wegsnoeien van alle iele takjes. Die geven geen goede bloei en kunnen dus gemist worden. Vervolgens haalt u takken weg die tegen andere takken schuren en u zorgt ervoor dat het hart van de stuik open wordt door een teveel aan takken weg te snoeien. De resterende takken van struikrozen kort u in tot tien á vijftien centimeter boven de grond.

Trosrozen worden over het algemeen wat langer gelaten dan grootbloemige rozen. Laat niet meer dan vier tot vijf takken staan. Het beste resultaat krijgt u als u die kort boven een naar buiten wijzende knop (een zogenaamd oog) snoeit. Dan groeit daar een naar buiten wijzende nieuwe scheut uit, zodat de roos een open vorm houdt waar de wind goed doorheen kan blazen. Dat is het beste voor een gezonde groei van trosrozen.
 

Miniatuurrozen snoeien 
Doe dit net als bij ‘gewone’ struikrozen, maar snoei bij deze dwergvormen op vijf á zeven centimeterhoogte. Dan zullen deze rozen weer sterk uitlopen en rijk bloeien.

Heesterrozen snoeien 
In de groep heesterrozen zijn alle echte rozensoorten en de rozen die daar nog heel dichtbij staan, de zogenaamde historische en botanische rozen, ondergebracht. Dat zijn dus rozen die nog veel kenmerken van de wilde rozen hebben behouden.

Over het algemeen bloeien deze rozen rijk, maar zijn de bloemen kleiner dan bij de struikrozen. Zelfs kleiner dan bij de trosrozen onder de struikrozen. Ze worden ook iets anders gesnoeid dan de veel sterker veredelde struikrozen.

Snoeiregels 
Bij de meeste heesterrozen is het niet erg als u ze een paar jaar niet zou snoeien. Ze groeien dan alleen forser uit en de takken zullen sterker verhouten. De bloei van deze rozen is er meestal niet minder om. Kijk goed naar het karakter en beslis dan óf en hoever u de rozen wilt snoeien. Hoe langer u de takken laat, des te hoger de struik wordt.

Snoei in ieder geval al het dode hout en verkeerd groeiende takken weg. Als u elk jaar enkele van de oudste takken wegneemt, verjongt u de heesterrozen voortdurend. Snoeit u niet, dan zal de struik wel zijn mooiste natuurlijke vorm krijgen, maar er zal ook veel dood hout in ontstaan.

Is zwaardere snoei noodzakelijk, snoei dan toch veel minder kort dan bij de struikrozen. Laat de snoei afhangen van de maat en omvang die u wilt bereiken. Sterke snoei veroorzaakt altijd sterke groei, maar als de roos vanaf een hoger punt kan uitgroeien, zal de eindhoogte in datzelfde jaar toch groter zijn. Net als bij struikrozen is het belangrijk dat er voldoende lucht door de plant kan circuleren, dus zoveel mogelijk ‘open’ snoeien.

Bloeiende heesterrozen kunt u eventueel al na de bloei snoeien. Tenminste, als u geen prijs stelt op de bottels die mogelijk nog worden gevormd. Als u wel bottels wilt zien - en in alle andere gevallen – snoeit u in het voorjaar.

Rozen die dichte bestanden vormen, zoals de rimpelroos (Rosa rugosa) kunt u het beste ieder jaar wat uitdunnen om zo voor een voortdurende verjonging te zorgen. De planten verhouten dan minder en blijven wat mooier. Zeker bij toepassing als haag is dit aan te bevelen.

Stamrozen snoeien 
Stamrozen zijn struikrozen of sterk rankende rozen op een verlengde onderstam. De opbouw van zo’n roos is als volgt: een worteldeel van een sterke wilde roos zoals die ook bij struikrozen wordt toegepast, daarop is een stamdeel geënt en daarop een veredelde roos. Zo’n roos heeft dus twee verdikte ent- of oculatiepunten: één boven de wortels onder de grond en één vlak onder of bij de aanhechting van de takken.

Zowel uit de wortels als uit de stam kunnen wilde scheuten uitlopen. Haal die weg als u ze ziet. Voor het overige is de snoei van stamrozen met opgaande takken net als bij struikrozen (dus kort afsnoeien). Bij treurrozen kunt u de takken naar behoefte inkorten, bijvoorbeeld tot twintig á dertig centimeter boven de grond om de mooie vorm te behouden.

Klimrozen snoeien 
De meeste klimrozen zijn doorbloeiend. Snoei ze na de bloei in het najaar. Klimrozen zijn wat stijver dan de wilder groeiende ramblers en ze vormen over het algemeen minder takken. Snoei niet te sterk, haal eerst dood hout en beschadigde takken weg.

Aan horizontaal geleide takken ontstaan meer bloeiknoppen, dus laat ze zoveel mogelijk uitwaaieren. Snoei uitgebloeide scheuten van de rozen tot tweederde terug. Neem eventueel oude takken weg die minder bloei geven. Ramblers hebben soepele takken. Bind ook die waaiervormig aan en snoei enkele oudere bij de basis weg. zijscheuten tot tweederde inkorten. U kunt ramblers die in bomen en struiken groeien, gewoon hun gang laten gaan.

Bodembedekkende rozen snoeien

Bodembedekkende rozen lijken sterk op ramblers die over de grond kruipen. Snoei ze na de bloei. Kort te lange scheuten in en haal ieder jaar enkele van de oudste takken weg. Dat stimuleert de vorming van nieuwe scheuten. 

Bron: Tuinplant.nl en PPH