Haagbeuken

Fagus sylvatica
Voor een mooie beukenhaag is de Fagus sylvatica het populairst. De Fagus sylvatica wordt de beukhaag genoemd. Tuinplant.nl staat bekend om onze beukenhaag, omdat wij deze zelf rooien van ons land waardoor we direct vers kunnen afleveren en de prijs zo scherp mogelijk kunnen houden. De Fagus sylvatica heeft glimmend blad, houdt zijn (dode) blad in de winter, dat dan bruin verkleurt en krijgt een dichte haagstructuur. Afhankelijk van het weer verliest de plant zijn blad in de eerste helft van april om niet lang daarna uit te lopen met nieuwe groene knoppen. De beukenhaag kunt u enkel planten (6 stuks per meter) of dubbel (8 stuks per meter). De beuken dienen in Aanplantgrond geplant te worden (0,5 zak per m). Direct snoeien is gewenst. Vooral in het eerste voorjaar en zomer de grond goed vochtig houden. Van half oktober tot half april is de beukhaag leverbaar met kale wortel. In vergelijking met planten in pot scheelt dit aanzienlijk in prijs. 

Het planten van beuken. 

Carpinus betulus
De Carpinus betulus wordt de haagbeuk genoemd. De Carpinus betulus heeft grover blad dan de Fagus sylvatica, is opener van haagstructuur en bijna kaal in de winter. De Carpinus betulus kunt u enkel planten (6 stuks per meter) of dubbel (8 stuks per meter). De beuken dienen in Aanplantgrond geplant te worden (0,5 zak per m). Direct snoeien is gewenst. Vooral in het eerste voorjaar en zomer de grond goed vochtig houden. Van half oktober tot half april is de beukhaag leverbaar met kale wortel. In vergelijking met planten in pot scheelt dit aanzienlijk in prijs. 

Fagus sylvatica 'Atropurpurea/Atropunicea'
De Fagus sylvatica 'Atropurpurea/Atropunicea' is de rode beukenhaag. De Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ heeft glimmend blad, houdt zijn blad in de winter  en krijgt een dichte haagstructuur. De rode beukenhaag kunt u enkel planten (6 stuks per meter) of dubbel (8 stuks per meter). De beuken dienen in Aanplantgrond geplant te worden (0,5 zak per m). Direct snoeien is gewenst. Vooral in het eerste voorjaar en zomer de grond goed vochtig houden. Van half oktober tot half april is de beukhaag leverbaar met kale wortel. In vergelijking met planten in pot scheelt dit aanzienlijk in prijs. 

Aanplantgrond (beukengrond)
Naturado Aanplant Grond Extra is ontwikkeld voor alle beuken, hagen, bomen en heesters in tuin en border*. Aanplantgrond is zeer geschikt voor gebruik in de volle grond om het plantgat bij nieuwe aanplant te verbeteren. Aanplantgrond bevat TerraCottem Beukenbladaarde. Beukenbladaarde bestaat uit gecomposteerde bladeren van hoofdzakelijk beukenblad. Hierin zitten planteigen schimmels en bacteriën die de natuurlijke situatie het dichtst benaderen en daardoor uw bomen en hagen de beste start geven. Daarnaast zijn er nog extra micro-organismen aan de Aanplantgrond toegevoegd voor een gezond en rijk bodemleven. Eén zak Aanplantgrond van 40 L per twee meter.
*Uitzondering hierop zijn planten die een zure grond vragen, zoals rododendrons en coniferen die Tuinturf nodig hebben.

Aanplantinformatie beukenhaag
Een beukenhaag kan als enkele rij of als dubbele rij aangeplant worden. De plantafstand in de rij is dertig centimeter. Span om een rechte haag tekrijgen een touw in de gewenste lengte. Graaf langs de lijn een geul met een diepte van ten minste dertig centimeter. Plant vervolgens de beuken stuk voor stuk langs de lijn. Plant niet dieper dan de jonge beukjes op de kwekerij stonden. De plantdiepte op de kwekerij kunt u zien aan de verkleuring van de wortelhals. Als de beuk eenmaal op zijn nieuwe plek staat: spreid een schep Aanplantgrond over de wortels en trek de beuk met een lichte ruk iets omhoog. Hierdoor komt de Aanplantgrond goed tussen de wortels. Dicht het plantgat en trap de grond lichtjes aan. Een beukenhaag moet twee keer per jaar in vorm geknipt worden. Kort na het uitlopen (half mei) en nog een keer voor de herfst (half augustus).

Ons assortiment beukhagen en haagbeuken kunt u vinden via het hoofdmenu: Haagplanten - Bladhoudend en via het hoofdmenu: Haagplanten - Bladverliezend. 

 

Het snoeien van de beukenhaag

Wat is het verschil tussen een kale wortel, kluit of potplant?

Bron: Tuinplant.nl