Zuurminnende en kalkminnende planten

zuurminnende en kalkminnende planten

Planten en pH-waarde 

De meeste tuinplanten houden van een neutrale tot licht zure grond (pH 6,5-7). Maar er zijn een aantal tuinplanten die een hoger zuurtegraad nodig hebben voor een sterke, gezonde groei. Dat zijn bijvoorbeeld heideplanten en rhododendrons. Andere planten hebben juist een kalkrijke (alkalische) grond nodig, zoals lavendel of taxus. De zuurtegraad van de bodem is van invloed op opname van voeding die de plant via de wortels tot zich neemt. Ook is de pH-waarde van levensbelang voor een actief bodemleven en medebepalend voor de grondstructuur. Het zegt alles over de vruchtbaarheid van de grond waar de plant zich wortelt. Bij Tuinplant.nl vermelden we altijd of een plant zure grond behoeft. 

 

Wat zijn zuurminnende planten?

Wanneer de pH-waarde lager is dan 6,5-7 spreken we van een zure bodem. Is de pH boven de 7 dan is er sprake van een kalkhoudende, alkalische bodem. Rond de 7 is gemiddeld en is voor de meeste planten een prima waarde. Om de bodem zuur te houden raden we aan te planten met aanplantgrond voor zuurminnende planten en/of tuinturf. Een zure bodem wordt ook wel veengrond genoemd. De meest bekende planten die een zure bodem (pH 4,5 - 6) nodig hebben om goed en gezond te kunnen groeien en bloeien zijn:

 

Heidetuin

Wat zijn kalkminnende planten?

Wanneer de grond juist niet zuur is, spreken we van een alkalische bodem. Ook wel kalkrijk genoemd. De meest bekende kalkminnende planten (pH 7 of hoger) zijn: 

Salvia, kalkminnend

Over de zuurtegraad van de bodem

Hoe de pH van de bodem is hangt van verschillende factoren af. De minerale samenstelling van de grond, de omzettings- en uitspoelingsprocessen van minerale zouten, het gebruik van chemische meststoffen. Maar ook de mate waarop afgestorven takjes en blaadjes humus vormen, de invloed van zure regen en de werking van de seizoenen. De ideale zuurtegraad is afhankelijk van de planten. Dat kun je zelf wel beïnvloeden door het gebruik van tuinturf of tuinkalk. Tuinturf adviseren we te gebruiken bij bijvoorbeeld heideplanten en rhododendrons. Dat kan al gelijk bij het planten door de grond te mengen met tuinturf. Ook hebben we speciale aanplantgrond voor zuurminnende planten. Tuinkalk reguleert daarentegen de zuurtegraad van de bodem en zorgt voor meer magnesium in de grond. 

Welke pH heeft de grond in mijn tuin? 

In sommige gevallen is het handig te weten wat voor bodem je hebt. Hiervoor kun je testkits of speciale pH-meters verkrijgen. Wanneer de plant niet goed groeit, het blad geel verkleurt of weinig bloei geeft. Dan kan het goed zijn dat de bodem te zuur of te kalkrijk is. De plant kan dan simpelweg zijn voeding en mineralen niet uit de bodem halen. In zo'n geval is het aan te raden te meten en tuinturf of tuinkalk aan te schaffen om de grond te verbeteren. 

 

Bron: Tuinplant.nl