Vogellokkers

Een tuin mist leven als er geen vogels komen. En vogels komen om er te nestelen, voedsel te zoeken, te schuilen, te slapen, te drinken en te badderen. Vitaminerijk voedsel is erg belangrijk voor ze, helemaal in herfst en winter. Net als wij kunnen vogels zelf geen Vitamine C aanmaken. Die halen ze vooral uit bessen. Als u in uw tuin bomen en struiken zet, die in herfst en winter bessen dragen, komen de tientallen verschillende vogels vanzelf.

Soorten vogellokkers
Er zijn volop prachtige besdragers waar vogels dol op zijn. Moet u maar eens zien wat er gebeurt als u een Gelderse roos (Viburnum opulus) in uw tuin zet. De schermen rode bessen zijn snel opgepeuzeld door de vogels, maar u mag zelf ook genieten van de prachtige witte bloemschermen in de lente en de schitterende herfstkleuren van het blad.

Ook van krentenboompjes (Amelanchier) heeft u vaker plezier: mooie bloei, prachtig uitlopend blad, schitterende herfstkleur en bovendien de heerlijk zoete bessen (u vindt ze vast net zo lekker als de vogels). De meeste herfst- en winterbesdragers zijn trouwens meermaals mooi in het jaar.

Goede, maar heel mooie soorten waar minder vaak aan wordt gedacht zijn bijvoorbeeld: Leycesteria formosa (hangende rood/witte bloemen, paarse bessen), glansmispel (Photinia davidii; wintergroen, witte bloemen, rode vruchten) en struikkamperfoelie (Lonicera xylosteum; witte bloemen, rode bessen) en de kardinaalshoed (Euonymus europaea) waarvan de ‘Scarlet Wonder’ massa’s prachtige, en kennelijk voor vogels ook lekkere, paarse vruchten vormt.

Beste besheesters voor vogels
Behalve de al genoemde zijn dat bijvoorbeeld: vlier (Sambucus) met schermen vol oergezonde zwarte bessen; hulst, een heel goede besdrager is Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’ die zichzelf bestuift, dus altijd bessen; dwergmispel (Cotoneaster); liguster (Ligustrum; zwarte bessen).

Ook laurierkersen (Prunus laurocerasus) vormen zwarte bessen, net als volwassen klimop (Hedera), waarvan de bessen ook graag door vogels worden gegeten.

Bomen vol vogelbessen
We noemden er al enkele. Vogelkers (Prunus padus) heeft de naam, maar er zijn veel betere. Alle soorten meel- en lijsterbes (Sorbus) bijvoorbeeld. Vooral op soorten met rode en oranje bessen komen de vogels af (witte en gele vruchten zien ze niet zo goed; vogels zijn een beetje kleurenblind).

Vlinders en druiven
Als de druiven zo rijp zijn, dat ze zelfs afvallen, komen daar ook prachtige vlinders op af – Atalanta’s – die zich vol‘pompen’ met het zoete druivensap. Een geweldig gezicht!

 

Bron: Tuinplant.nl en PPH