Siergrassen

Siergrassen zijn decoratieve grassen die uitstekend passen in een border. Ze brengen rust en tegelijk natuurlijke beweging in het geheel, ook door hun kleur en fijne bouw werken ze prettig. Er zijn ook groenblijvende en bodembedekkende siergrassen.

Grassoorten en vaste planten 
Grassen zijn bijna het hele jaar door decoratief. Er zijn tal van soorten en vormen om uit te kiezen. Heel mooi is bijvoorbeeld vedergras (Stipa gigantea) dat door zijn brede vorm en sierlijke stengels uitstekend tussen vaste planten past. Plant lage grassoorten vooraan, hogere meer in de achtergrond, zoals u ook met vaste planten doet. Doe dat niet te rechtlijnig, haal hier en daar ook een wat grotere vorm naar voren. Het geheel wordt er veel levendiger door. 

Gevarieerde keus aan gras
De bouw en vormen van grassen – waar ook alle granen en zelfs bamboes toe behoren – zijn vaak fenomenaal mooi. Van gracieus overhangende, lange smalle bladeren en ragfijne bloeiaartjes tot metershoge reuzen met gigantische bloeipluimen.

Veel droogte verdurende soorten grassen vormen bossen bladerrokken die de wortels tegen uitdrogen moeten beschermen, maar er het karige regenwater juist naartoe leiden. De keuze in sierlijke grassen is eindeloos groot en gevarieerd.

Gras kent weinig onderhoud
Sierlijke grassen zijn mooi in hele velden die golven op de wind, maar ook prachtig als solitair of als rustbrengers of juist kleuraccenten in een border, bij een vijver, in een heide- of bostuin. Er zijn zeer aantrekkelijke eenjarige soorten grassen (trilgras, hazenstaartje), maar nog veel meer vasteplantgrassen die tientallen jaren meegaan en grasvegetaties die het eeuwige leven lijken te hebben, zoals in een gazon.

Er zijn grassen voor droge, zonnige plekken en voor vochtige schaduwplaatsen, polvormers en bodembedekkers, voor een  architectonische omgeving (steen- en patiotuinen) of juist een heel natuurlijke omgeving. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: alle soorten grassen vragen uitzonderlijk weinig onderhoud. Wie een zeer onderhoudsvriendelijke tuin wil hebben, moet dus zeker aan sierlijke grassen denken.

Het planten van siergrassen.

 

Prachtige soorten gras
Een van de slankste sierlijke grassen (voor vochtige, humusrijke grond) is het tot 75 cm hoge pijpenstrootje (Molinea caerulea), waarvan de cultivar ‘Moorhexe’ in augustus-september opvallende zwarte bloeiaren draagt. Het blauw schapengras (Festuca cinerea) is blauwgrijs van kleur. Een paar planten bij elkaar vormen een dichte zode.

De polvormende Koeleria glauca wordt hoger (50 cm) en is zo mogelijk nog blauwer. Dit zijn echte zonliefhebbers. Een van de beste schaduwgrassen is veldbies (Luzula), 40-60 cm hoog, groenblijvend en met bruine (L. sylvatica) of witte pluimen (L. nivea). Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuriodes; 80 cm hoog) bloeit tot ver in de herfst met magnifieke bruine halmen, de cultivar ‘Hameln’ bloeit al eerder (vanaf juli) en rijker en wordt niet hoger dan 60 cm.

Tot de hoge soorten (tot 2,5 m) behoren het bekende pampagras (Cortaderia selloana) voor droge grond en de diverse vormen van prachtriet (Miscanthus; 2 à 3 m), waarvan bontbladige M. sinensis ‘Strictus’ en ‘Zebrinus’ (gele dwarsstrepen) heel geliefd zijn, maar er zijn veel meer prachtig bloeiende grassoorten en cultivars. Hun vaak zilverrode bloeipluimen schitteren in het zonlicht.

Struisriet (Calamagrostis) is een tot 125 cm hoog, steil opgaand gras met dikke, vertakte bloempluimen in juni-augustus. Ook daarvan worden diverse (ook bontbladige) cultivars gekweekt. Heel mooi vlammend rood (in de zon) is het tot 40 cm hoge Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’) dat ’s winters wat bescherming nodig heeft.

Sterk contrast
Ook ’s winters zijn siergrassen mooi. Vooral als de zon op de berijpte stengels schijnt. Door grassen in verschillende hoogtes toe te passen ontstaat er dynamiek. Hoge grassen zijn prachtig en hebben vaak pluimvormige bloeiwijzen. De wat kleinere soorten kunnen ook in groepen worden toegepast, de grotere (bijvoorbeeld pampagras, Cortaderia) zijn ook heel decoratief als solitair. Combineer grassoorten met bladeren in verschillende vormen en kleuren met vaste planten. Wissel die vormen zo af dat er steeds een sterk contrast aanwezig is. Dat geeft spanning in het geheel.

Aanleg graszoden:

 

Bron: Tuinplant.nl