Het blad

De kleur en vorm van bladeren speelt in een tuin een vaak niet onderkende, belangrijke rol, ook in een border. Er zal op ieder moment van het groeiseizoen slechts een deel van de planten in een border bloeien. De rest moet het van z’n blad hebben. Dat moet mooi zijn en draagt ongemerkt sterk bij aan de totaalindruk die een tuin of border maakt.

Bladeren
Groot of klein, groen, rood, grijs of blauw: bladeren kunnen door bijzondere vormen en kleuren en vooral de afwisseling daarvan, een heel speciaal effect hebben. Bladeren blijven een groot deel van het jaar mooi. Bloemen zijn op een gegeven moment uitgebloeid en laten hooguit fraaie zaaddozen, soms kleurrijke vruchten of mooie stengelvormen na. Planten met grote bladeren kunt u het beste in een grote tuin toepassen. Zij laten de tuin optisch kleiner lijken.

Plantopstelling
Het is verstandig – zeker in een wat kleinere tuin – voor een bepaald thema in de kleurtoepassing te kiezen. Bijvoorbeeld een beplanting met voornamelijk groene en geel bloeiende plantensoorten. Dat geheel moet u dan interessant maken met anders getinte accenten, bijvoorbeeld hier en daar een blauw bloeiend exemplaar. Maak van de basiskeuze flinke groepen.

Een mooie combinatie
Plant een grote groepen vrouwenmantel (Alchemilla mollis), duizendblad (Achillea), daglelies (Hemerocallis) en zonnekruid (Helenium) naast en deels achter elkaar zodat ze met elkaar verweven lijken te zijn. Breng daartussen blauwe accenten aan, bijvoorbeeld kattenkruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops) en eendagsbloemen (Tradescantia). En zorg dat deze elementen in de beplanting repeteren. Dat zorgt voor rust in het geheel. Heel goed werkt ook een combinatie met grassen met fijne vormen.

Blauwe planten
U kunt ook kiezen voor blauwe tinten in de hoofdrol. Blauw (en roze) zijn bij veel mensen favoriet. Maar hoe helderder het licht, des te sterker moeten kleuren zijn. Aan de kust of in het felle licht in bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk vallen pasteltinten al snel weg. Blauw is overigens een echte zonnekleur, want blauw valt in een border in de schaduw voor een groot deel weg. Dat komt doordat de kleur blauw erg dicht bij groen ligt en dat is zeker in een schaduwborder overheersend aanwezig.

Oplichten van blauw kan met gele of witte accenten. Die versterken de blauwe kleur. De natuur geeft daar zelf prachtige voorbeelden van. Vergeet-mij-nieten (Myosotis) met een lichter hart in het blauwe bloempje met daaronder het groen van het blad. Ook met paars komt blauw beter uit. Een voorbeeld: blauwe Scilla met lavendel (Lavandula).

 

Bron: Tuinplant.nl en PPH