Vaste planten

Vaste planten zijn de versierders van de tuin. Hun enorme variatie in kleuren, vormen en eigenschappen levert enorm veel combinaties en toepassingsmogelijkheden op. Ook al bloeien de meeste vaste planten een korte tijd, daarna hebben weer andere soorten hun bloeiperiode.

Altijd feest
Vaste planten zijn verrassend veelzijdig. Er zijn vaste planten die bijzonder heerlijk geuren, of die vlinders lokken en die geschikt zijn om te gebruiken in de keuken of als snijbloem. Met vaste planten in de tuin in het dus altijd feest.

Wat is een vaste plant?
Met een vaste plant bedoelen we een kruidachtige plant, met niet verhoutende stengels. Vaste planten overleven met ondergrondse wortels en vormen boven de grond ieder jaar opnieuw stengels, bladeren, bloemen en zaad. De meeste vaste planten sterven in de herfst bovengronds af en overwinteren ondergronds. Ieder jaar komen ze groter terug.

Ze breiden zich op allerlei manieren in de breedte uit, maar doordat de meeste steeds bovengronds afsterven, blijven ze ieder jaar wel even hoog. Overigens worden er steeds meer soorten aangeboden die ’s winters groen blijven en niet bovengronds afsterven, maar die wel kruidachtig zijn.

Bloeitijden
Het assortiment vaste planten is het breedste van alle plantengroepen en wordt ieder jaar ruimer. De gemiddelde bloeitijd van een vaste plant is drie weken. Het hoogtepunt van de bloei valt in de zomermaanden.

De klassieke vaste plantenborders in de tuinen bij de grote buitenhuizen zijn altijd het mooist in juni en juli tot medio augustus. Daarna wordt het een stuk minder fraai in zo’n border. In onze huidige tuinen willen we dat voorkomen. En dat kan. Dat betekent: kiezen voor iets minder overdaad in een korte tijd, een betere spreiding van de bloeitijden. Dat kan met vaste planten heel goed.

Vaste planten in de border
De goede border wordt zo ontworpen dat er in elk seizoen wel iets te beleven valt. Door de bloeitijden goed te spreiden, ontstaan geen uitbundige massa’s kleur, maar wel voortdurende bloei. Het hangt van de maat van de border af hoeveel kleur er tegelijk te genieten valt.

Vaste planten vormen, samen met heesters, over het algemeen het belangrijkste element in een border. Een goed beplantingsplan garandeert niet alleen in de zomer een mooie bloeiende tuin. Er mogen geen ‘bloeigaten’ vallen doordat de meeste planten hun hoogtepunt ongeveer tegelijk hebben gehad.

Het planten van vaste planten.

Vaste planten in nazomer en herfst
Het voorjaar en de zomer zijn de glorietijden van vaste planten, maar ook het najaar kan er flink door worden opgefleurd. In deze periode valt de nadruk op vaste planten die vanaf de late zomer op hun mooist zijn. Dat zijn bijvoorbeeld leverkruid (Eupatorium), duizendblad (Achillea) met varenachtig blad en kogeldistels (Echinops).

In de herfst zijn sommige vaste planten nog volledig op kleur, terwijl andere al mooie, warme herfstkleuren krijgen. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld Sedum met bergamot (Monarda) en duizendknoop (Persicaria).Asters zijn in de beleving van veel mensen de herfstbloemen bij uitstek. Ze zijn er in tal van kleuren.

 

Bron: Tuinplant.nl en PPH