Siervruchten

 Meidoorn bessen


Naast de planten of bomen waar we heerlijk fruit of noten van kunnen plukken, zijn er ook tuinplanten met siervruchten. Vruchten die niet voor consumptie bedoeld zijn, maar die ter decoratie zeker de moeite waard zijn. En niet te vergeten, zijn de vogels er vaak dol op! Tot laat in het seizoen versieren de besjes of sierappeltjes de tuin en brengen kleur. Daarnaast is de bloei van deze tuinplanten en bomen vaak uitbundig. Met de meeste siervruchten heb je het hele jaar plezier. 

Heesters met siervruchten 

De meeste heesters met siervruchten trekken veel vogels aan, denk aan de meidoorn (Crataegus), Gelderse roos (Viburnum opulus), dwergmispel (Cotoneaster) of hulst (Ilex). Van de glansmispel (Photinia), schoonvrucht (Calicarpa), en kardinaalshoed (Euonymus) zullen ze minder snel eten. Er is volop keuze aan heesters met siervruchten, we geven een paar populaire of bijzondere voorbeelden: 

Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet - Meidoorn struik met besjes en bloeit uitbundig in mei. Er zijn ook prachtige meidoorns op stam of meidoorn bomen
Viburnum opulus ‘Compactum’ - Gelderse roos met in de herfst grote trossen felrode bessen, witte schermen met bloemen in de vroege zomer. Kan ook als haag gebruikt worden.
Calicarpa bodinieri ‘Profusion’ - Schoonvrucht met in de herfst prachtige, opvallende paarse besjes. Omdat de plant het blad verliest, zie de besjes extra goed op de kale takken.
Euonymus europaeus - Kardinaalshoed met sierlijke takken, blad kleurt prachtig rood in de herfst en daarna komen de roodroze bessen.  

 Sierappelboom

Bomen met siervruchten

De bekendste boom met siervruchten is wel de Sierappel (Malus). Maar ook de meidoorn (Crataegus) en de lijsterbes (Sorbus) zijn prachtige bomen met nepvruchten. 

Malus ‘Red Sentinel’ - Sierappel met mooie rode appeltjes, bloeit prachtig in april. 
Malus ‘Evereste’ leiboom - Deze sierappel in leivorm krijgt een grote hoeveelheid kleine appeltjes in de herfst. In het voorjaar mooie bloesem. 
Malus ‘Golden Hornet’ - Sierappelboom met goudgele sierappeltjes in het najaar, prachtige witte bloesem in het voorjaar. 
Sorbus aucuparia ‘Edulis’ - Lijsterbes met trossen rode vruchten in het najaar. Het blad kleurt ook mooi rood of geel in de herfst.
Sorbus aucuparia ‘Joseph Rock’ - Lijsterbes boom met kleine gele besjes, bladverliezende boom. 
Crataegus monogyna ‘Stricta’ - Meidoorn boom in zuilvorm met een uitbundige witte bloesem in mei, in het najaar rode bessen en geelbruin blad. 

Aanplanten van siervruchten 

De tuinplanten zijn direct aan te planten. Maak een ruim plantgat in de grond, even diep als de pot. Duw de grond goed aan zodat het goed rond de wortels aansluit. Geef extra water in de eerste weken.
Bron: Tuinplant.nl