Schaduwplanten

Schaduwtuin

Welke planten kunnen in de schaduw?

Elke tuin kent wel een plekje waar weinig zon komt. Misschien heeft u wel veel schaduw in de tuin. Geen zorgen, er is nog volop keuze aan mooie schaduwplanten! Schaduwplanten komen van nature vaak voor in het bos, waar ze in de schaduw van bomen en struiken groeien. Het voordeel van de meeste schaduwplanten is daarnaast dat ze vaak heel sterk zijn, onder allerlei omstandigheden kunnen overleven en wintergroen.  

Wat doe je met een schaduwrijke tuin?

Er zijn geschikte tuinplanten voor zowel een droge schaduwplek als een vochtige groeiplaats. Is er sprake van echt diepe schaduw, dan blijft er niet veel keuze meer over. We raden dan aan, als dat mogelijk is, omringende heesters of bomen wat korter te snoeien en zo wat meer licht te creëeren. Door planten met lichte kleuren te gebruiken, lijkt de schaduwplek optisch minder donker. Voor droge plekken is het aanbod wat minder groot dan vochtige schaduwplekken. Geef op zeer droge plekken regelmatig water en breng organische mulch (compost) op de grond rond de planten aan.

Bedstro - Galium

Bodembedekkende schaduwplanten

Vaak zijn schaduwplekken het beste op te vullen met laaggroeiende, bodembedekkende planten. Onderstaande bodembedekkers kunnen goed groeien en bloeien in de schaduw. Het lelietje-van dalen, de elfenbloem, viooltje en de maagdenpalm kunnen daarbij goed in droge grond. 

Droge grond

Vochtige grond

Skimmia

Wat zijn goede schaduwstruiken?

Meer plek in de schaduw? De volgende heesters hebben niet veel licht nodig:

Droge grond

Vochtige grond

Varens

Varens en siergrassen in de schaduw

Ook varens staan er bekend om dat ze weinig licht nodig hebben. Ze houden vaak van een vochtige grond. Er zijn ook wintergroene varens, zodat u het hele jaar groen heeft. Bijvoorbeeld de koningsvaren (Osmunda), struisvaren (Matteuccia), eikvaren (Polypodium) of geschubde mannetjesvaren (Dryopteris). De volgende siergrassen hebben weinig zonlicht nodig: 

Bron: Tuinplant.nl