Struikrozen

In deze groep vallen de meeste rozenrassen. Er zijn enorme verschillen in hoogte. Struikrozen kunnen grootbloemig bloeien (één roos per steel) of het zijn trosrozen.

Grootbloemige rozen
De bloemen van grootbloemige rozen staan apart op een stengel. Ze zijn groter dan trosrozen en meestal halfgevuld tot zeer sterk gevuld. Geliefde grootbloemige rozen zijn; ‘Peace’, ‘Queen Elizabeth’, ‘Just Joey’. Ze hebben over het algemeen een hoge bossige groei en deze struikrozen geuren heerlijk. 

Trosrozen
Trosrozen zijn de meest populaire rozen voor in de tuin. Deze rozen hebben een struikvormige groei en worden ook op stam aangeboden. De bloemen staan in trossen bij elkaar. Ze zijn enkelbloemig, half gevuld of gevuld en de bloei is zeer rijk. Trosrozen zijn er in tal van kleuren; wit, roze, rood en geel. Voorbeelden zijn; ‘Seasons’, ‘Lavender Dream’, ‘Bonica’82’.

Miniatuurrozen
Deze rozen stammen uit China. Het zijn in feite kleine struikrozen en ze zijn in Europa pas anderhalve eeuw in cultuur. Het zijn ideale rozen voor de mobiele tuin en dus voor toepassing in potten en bakken. De meeste miniatuurrozen worden niet hoger dan dertig á veertig centimeter. Ze vragen voedselrijke grond die goed gedraineerd moet zijn. Stagnerend water is funest voor de wortels van deze rozen.

Het assortiment breidt snel uit. Het zijn er inmiddels vele tientallen. Heel bekende rassen miniatuurrozen zijn de donkerrode ‘Moorcap’ (Red Cascade), ‘Little Buckaroo’ (helderrood), ‘Easter Morning’ (zacht gelig wit) en bijvoorbeeld de gele ‘Baby Gold Star’ (‘Estrellita de Oro’). Miniatuurrozen worden vaak niet op naam, maar op kleur verhandeld.

Bodembedekkende rozen
In feite zijn dit leirozen met lange slappe takken die over de grond kruipen als ze niet omhoog worden geleid. Echt de bodem bedekken, doen deze rozen niet. Ze kunnen bloeiend een prachtig effect geven.

Het meest als bodembedekker gebruikte ras is ‘The Fairy’ met helder roze bloemen in trossen. Een goede tweede is ‘Tapis Volent’ met bloemen die van binnen wit en vanbuiten roze zijn. Maar er zijn veel meer bodembedekkende rozen.

 

Bron: Tuinplant.nl en PPH