Echte klimplanten


Echte klimplanten zijn soorten die zich aan van alles kunnen verankeren.

Hedera
De Hedera is een veel verkocht artikel bij Tuinplant.nl. Vooral de Hedera hibernica is zeer geliefd door zijn grote bladstructuur, snelle groei en zijn sterkte. De Hedera’s kunt u tegen een hek of rek plaatsen. De klimop kan ook als bodembedekker gebruikt worden en groeit uitstekend in de schaduw, bijvoorbeeld onder een boom. Van de maten 40-60 t/m 80-100 plaatst u 4 stuks klimop per strekkende meter. Vanaf de maat 100-125 plaatst u 3 stuks klimop per strekkende meter. De scheuten van de Hedera dient u door het rek heen te binden. Bij het planten van de Hedera moet in elk plantgat een schep Potgrond. 1 zak Potgrond per strekkende meter is voldoende. Na het planten is het raadzaam dat u in het groeiseizoen één keer per maand bemesting toevoegt: kunstmest of koeienmestkorrels. 

Bladranken, takranken of hechtwortels
Er zijn klimplanten die blad- of takranken ontwikkelen, andere doen dat met hechtwortels. Hechtende ranken hebben bijvoorbeeld Clematis, de passiebloem (Passiflora) en de druif. Hechtwortels vindt u bij klimop (Hedera), de trompetbloem (Campsis) en ook de klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) heeft ze, net zoals wilde wingerd (Parthenocissus). Deze klimplanten hebben alleen een hechtvlak nodig en breiden zich daarop uit. 

Positie klimplanten
Bij klimplanten zoals klimop (Hedera) en wilde wingerd (Parthenocissus) is het van belang dat deze zich niet hinderlijk ontwikkelen op plekken waar u ze liever niet ziet, zoals op schilderwerk, in en onder goten. Het is een fabeltje dat deze klimplanten muren vernielen, wel is het zo dat ze al los zittende delen van bijvoorbeeld een gepleisterde muur verder kunnen lostrekken. Dus houd ze in toom en leid ze naar de plekken waar u ze wel wilt hebben.

Resten verwijderen
Als klimop en dergelijke van muren wordt losgetrokken, blijven er altijd resten van de hechtwortels achter. Een snelle methode om die te verwijderen, is ze met een gasbrander verkolen waarna ze heel eenvoudig af te borstelen zijn. 

 

Hedera hibernica - Echte klimop

Bron: Tuinplant.nl