Clematis

Bosrank (Clematis)
Groot- of kleinbloemig: het zijn prachtige tuinplanten die een groot deel van de zomer bloeien. Het geslacht Clematis is groot: over de gehele wereld komen circa 500 soorten voor, voornamelijk op het noordelijk halfrond. De meeste zijn bladverliezend, maar er zijn ook wintergroene clematissen, zoals Clematis armandii uit China, die leerachtig, glanzend, donkergroen blad heeft en in april-mei bloeit met grote trossen kleine, roomwitte, geurende bloemen. Er zijn zoveel schitterende clematissen, dat we hieronder slechts een heel beperkte keuze kunnen noemen.

Grootbloemige Clematis
Omdat grootbloemige Clematissen behoorlijk opvallen tijdens de bloei, is het niet alleen van belang om bij aanschaf rekening te houden met de kleur, maar ook met de periode waarin ze bloeien. De laatbloeiende zijn aantrekkelijk omdat ze kleur geven aan de nazomertuin, een periode waarin extra fleur welkom is.

Bij de grootbloemige Clematis is de keuze zo mogelijk nog groter. Kies op bloeiperiode, kleur en klimhoogte. Er zijn twee grote groepen Clematissen: de variëteiten die vooral in mei-juni bloeien en de groep die pas in juli-augustus bloeit.

Tot de vroegbloeiende Clematissen behoren prachtige, grootbloemige variëteiten zoals ‘Barbara Jackman’ (paars gestreept), ‘Fujimusume’ (zuiver blauw), ‘Duchess of Edinburgh’ (roomwit), ‘Kardynal Wyszynski’ (purperrood), ‘Piilu’ (paarsrood), ‘Moonlight’ (zachtgeel) en ‘Niobe’ (dieprood).

Schitterende grootbloemige laatbloeiende Clematissen zijn o.a. ‘Ernest Markham’ (purperrood), ‘Hagley Hybrid’ (dieproze), ‘Jackmanii Superba’ (donker violetblauw), ‘Jan Pawel II’ (lichtroze).

Kleinbloemige Clematis
Tot de vroegst bloeiende (april) behoort de zachtblauwe Clematis alpina, met cultivars in donkerblauw ('Francis Rivis'), roze ('Willy'), rozerood ('Ruby') of wit ('White Moth'). Mooie cultivars zijn er ook bij Clematis macropetala, vooral in pasteltinten; blauw ('Blue Bird') en roze ('Rosy O'Grady'). Een matiggroeiende is Clematis viticella .

Van de geelbloeiende Clematis tangutica zijn 'Aureolin' en 'Golden Harvest' aantrekkelijk, evenals de kruising 'Helios'. Een lichte plek geeft veel bloemen. De bekendste sterkgroeiende is Clematis montana var. rubens die in mei schuil gaat onder de roze bloempjes. Een lelijke schuur wordt zo een prachtig object. Er zijn vele cultivars, waarbij 'Tetrarose' en 'Mayleen' gelden als de besten met roze bloemen.

Clematis alpina is een soort uit Noord-Europa en Azië met tal van variëteiten die in april-mei bloeien met knikkende blauwe (‘Blue Giant’), roze (‘Willy’), zuiver witte (White Moth’) of rozerode bloemen (‘Ruby’).  De bekende ‘Pamela Jackman’ bloeit lichtblauw.

Clematissen uit de Tangutica Groep vallen op door het schitterende vruchtpluis na de rijke, indrukwekkende bloei. Deze Clematis bloeit van de zomer tot ver in de herfst met allerlei goudgele (‘Golden Tiara’,  ‘Helios’) tot zelfs naar oranje verkleurende, knikkende bloemen. ‘Blue Bird’ vormt grote, gevulde, lilablauwe bloemen. ‘Durandii’ bloeit de hele zomer met zuiverblauwe bloemen met gele meeldraden.

Prachtig zijn ook de langdurig vanaf mei bloeiende variëteiten van Clematis macropetala, zoals ‘Purple Spider’, ‘Maidwell Hall’ (lavendelblauw), ‘Rödklokke’ en ‘Markham’s Pink’. Ook vanaf mei bloeien de krachtig groeiende variëteiten van Clematis montana, o.a. de lichtroze, heerlijk geurende ‘Elizabeth’ of de magentaroze ‘Marjorie’.

Clematis vitalba is de ook in België en Nederland inheemse, roomwit bloeiende bosrank die zelfs moeiteloos in hoge bomen klimt. De variëteit ‘Rubra’ van de Italiaanse clematis (C. viticella) bloeit dieprood, ‘Royal Velours’ diep, fluweelachtig paars.

Bijzondere Clematissen
Ook een gevuldbloemige Clematis is apart, zoals 'Multi Blue' met z'n spitse bloemdekbladen. Bijzonder is de groenblijvende Clematis armandii. Deze is het meest winterhard, maar alleen op een beschutte plek. Het blad is glanzend groen en de bloemen steken daar mooi tegen af in april-mei. Ze geuren heerlijk en zijn wit ('Snowdrift') of iets roze ('Apple Blossom').

 Verzorging 
Alle clematissen groeien graag in lichte, wisselende schaduw tot volle zon, als hun wortels maar beschaduwd zijn. Het zijn immers bosrandplanten. Plant daarom lage planten rond hun voet en plant in humusrijke, goed doorlatende grond. Zorg voor een klimsteun waaraan de Clematis zich met zijn tentakels kan vasthouden.

Snoei van de Clematis is afhankelijk van de bloeitijd. Vroege bloeiers eventueel na de bloei terugsnoeien, zomer- en laatbloeiers in het vroege voorjaar (maart). De in Nederland gekweekte soorten en variëteiten zijn allemaal redelijk tot volkomen winterhard. Laat de grond waarin de Clematis groeit niet uitdrogen. Geef bij het inplanten een goede, organische basisbemesting herhaal dat ieder voorjaar.

 

Bron: Tuinplant.nl