Bodembekkende heesters

Bodembedekkende heesters
Onder bodembedekkende heesters vallen alle soorten die door hun groeiwijze de bodem in meer of mindere mate bedekken. Vaak zijn het bovendien heesters die door hun wortelvorming de grond goed kunnen vasthouden. Ze zijn dan zeer geschikt voor aanplant op hellingen en taluds.

Voordelen
Bodembedekkers zijn vooral populair geworden doordat bedekte grond veel minder onderhoud vraagt. Onkruidgroei wordt in hoge mate onderdrukt, vocht wordt beter in de grond vastgehouden, de temperatuurwisselingen in de bodem verlopen gelijkmatiger en het bodemleven wordt veel minder verstoord waardoor het zich veel beter kan ontwikkelen.

Een 'ademende' bodem
Een ander positief aspect van de toepassing van bodembedekkers is dat de grond vrijwel niet meer dichtslaat door zware regen of sproeien, waardoor de gasuitwisseling tussen bodem en lucht beter blijft verlopen. Ook grond moet kunnen ‘ademen’ en dat kan door bodembedekkende heesters.

Het aardige van bodembedekkende heesters is dat er allerlei andere plantensoorten tussen kunnen worden gezet die er tijdens hun groeiperiode uit opschieten en daarna weer onder het bladerdek van de bodembedekkers verdwijnen.

Dat geldt met name voor allerlei soorten bol- en knolgewassen die lang kunnen blijven staan, zoals krokussen, sneeuwklokjes, narcissen, Scilla, botanische tulpen enzovoort.
 

Soorten bodembedekkers
Een flink deel van de bodembedekkende heesters is wintergroen. Voorbeelden zijn klimop (Hedera), maagdenpalm (Vinca), lage Euonymus-vormen en dwergmispel (Cotoneaster).

Een van de bekendste bladverliezende bodembedekkers is tijm (Thymus), maar de sneeuwbes Symphoricarpos× chenaultii ‘Hancock’ en lage rassen van de heesterganzerik (Potentilla Suffruticosa Groep) vormen samen met onder andere bodembedekkende rozen ook een interessante groep.

 

Het planten van bodembedekkende planten