Bladverliezende heesters
Bladverliezende heesters
De bladverliezende heesters zijn van oudsher de meest toegepaste groep en binnen deze groep komen allerlei verschillen voor.
In bloei
Deze planten zijn ’s winters kaal, maar op een gegeven moment (die per soort verschilt) vormen ze in het voorjaar blad. Er zijn soorten die al daarvoor, aan de kale takken, bloeien, zoals de toverhazelaar (Hamamelis).
De grootste groep bloeit pas als de struiken al volop in blad staan. Bij sommige valt de bladontwikkeling samen met de bloei, bijvoorbeeld bij de dwergkwee (Chaenomeles). Vooral de soorten die aan kale takken bloeien, de naaktbloeiers, zijn geliefd vanwege de kleur (en soms geur) die ze in het koude jaargetijde in de tuin brengen.
Bij de vroege bloeiers worden de bloemknoppen al in het jaar ervoor aangelegd, de late bloeiers (vanaf de zomer) bloeien vaak uit knoppen die pas in de eerste helft van het jaar werden gevormd. Dat heeft uiteraard consequenties voor de manier en het tijdstip waarop ze kunnen worden gesnoeid.
Bladverliezende heesters laten in het najaar hun blad vallen, maar bij veel soorten gebeurt dat zeer kleurrijk, soms zelfs echt spectaculair. Niet alleen de herfstkleuren zijn prachtig, er zijn ook veel bladverliezende heesters met het hele seizoen blad in andere kleuren dan groen of in bonte (meerkleurige) uitvoering.
Bladverliezers met kleurrijk blad:
- Goudbonte liguster (Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’)
- Goudvlier (Sambucus racemosa ‘Plumosa Aurea’)
- Japanse esdoorn (Acer palmatum)
- Pruikenboom (Cotinus maxima ‘Purpurea’)
- Weigelia (Weigela florida ‘Nana Purpurea’)
- Witte kornoelje (Cornus alba)
Zelfs als ze kaal zijn, zijn veel heesters bepaald niet lelijk. Ze hebben soms opvallende sihouetten, zoals de kurkentrekkerhazelaar (Corylus avellana ‘Contorta’), of heel sterk gekleurde takken.
Heesters met opvallende wintertakken:
- Fazantenbes (Leycesteria formosa)
- Kerria (Kerria japonica ‘Pleniflora’)
- Kornoelje (Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’ en C. stolonifera ‘Flaviramea’)
- Sierbraam (Rubus thibetanus)
- Wilgensoorten (Salix alba ‘Chermesina’, S. fargesii)
- Witte kornoelje (Cornus alba ‘Sibirica’)
Bron: Tuinplant.nl en PPH