Groenblijvende hagen

Groenblijvende hagen
De keuze in hagen is enorm groot en neemt ieder jaar toe. Bij wintergroene hagen komt u al snel uit bij coniferen. De voor hagen geschikte soorten en cultivars groeien over het algemeen snel en vormen dus vlot een dichte erfscheiding.

Afwegingen
Hagen zijn meestal niet erg duur. Laat u goed informeren over soortkeuze, de gewenste groeiomstandigheden en groeiwijze van hagen. Snelgroeiende hagen kunnen eerder van onderen kaal worden als de lichtomstandigheden niet gunstig zijn en er onvoldoende of verkeerd onderhoud wordt gepleegd. In de winter kan een groenblijvende haag de winterzon verhinderen om in huis te schijnen. Dan is het beter een bladverliezende haag te kiezen. Houd daar bij uw keuze dus rekening mee.

Veel toegepaste haagconiferen:

 • Chamaecyapris lawsoniana is er in veel bladkleuren.
 • Cupressocyparis leylandii is de meest toegepaste soort.
 • Thuja plicata kent verschillende geschikte cultivars, onder andere ‘Atrovirens’.
 • Thuja occidentalis heeft uitstekende haagconiferen, onder andere ‘Smaragd’, ‘Martin’ en ‘Brabant’.

 

Het snoeien van een haag

Het verschil tussen een plant met kale wortel, kluit en potplanten.

Planten van haag.

Taxus
Van Taxus, een aan de coniferen verwant geslacht met heel eigen kenmerken, zoals felrode schijnbessen, zijn verschillende soorten zeer geschikt voor hagen, met name opgaande cultivars van Taxus baccata en T. × media. Anders dan de meeste coniferen kan Taxus heel fors worden gesnoeid. Hij loopt zelfs vanuit kale takken weer helemaal groen uit.

Andere groenblijvende hagen:

 • Buxus: Door zijn dichte vertakking en fijne blad is Buxus goed in vorm te knippen. Er zijn zo’n tien verschillende soorten hulst en vele tientallen cultivars, waaronder vrij fors uitgroeiende. Voor de lage haagjes en randen wordt vooral het randpalmpje Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’, gebruikt. Wie houdt van bont kiest voor ‘Aureovariegata’ met geel/groen gevlekt blad of voor ‘Marginata’ met een goudgeel randje. In de middeleeuwse kloostertuinen werd Buxus gebruikt om kruiden tegen konijnen te beschermen. 
 • Ilex crenata: Dit is Chinese hulst die qua uiterlijk en indruk sterk aan Buxus doet denken en op dezelfde manier wordt toegepast. Het verschil zit vooral in de plaatsing van de bladeren aan de stengels: niet tegenover elkaar, maar versprongen. 
 • Ilex aquifolium: Deze scherpe hulst vormt met zijn dichte vertakking en scherp gestekelde bladeren een ondoordringbare haag. Er zijn diverse (bonte) cultivars waarvan de vrouwelijke planten bessen kunnen dragen. 
 • Prunus laurocerasus: De laurierkers met het grote, glanzende blad. De maat wisselt per cultivar. Ze kunnen snel tot een forse haag uitgroeien en moeten zorgvuldig worden geknipt. 
 • Lonicera nitida: Deze wintergroene struikkamperfoelie is geschikt voor hagen tot een meter hoogte. ‘Baggesen’s Gold’ heeft goudgeel blad en blijft wat lager.

 

Bladverliezende heesters

Bladverliezende heesters
De bladverliezende heesters zijn van oudsher de meest toegepaste groep en binnen deze groep komen allerlei verschillen voor.

In bloei
Deze planten zijn ’s winters kaal, maar op een gegeven moment (die per soort verschilt) vormen ze in het voorjaar blad. Er zijn soorten die al daarvoor, aan de kale takken, bloeien, zoals de toverhazelaar (Hamamelis).

De grootste groep bloeit pas als de struiken al volop in blad staan. Bij sommige valt de bladontwikkeling samen met de bloei, bijvoorbeeld bij de dwergkwee (Chaenomeles). Vooral de soorten die aan kale takken bloeien, de naaktbloeiers, zijn geliefd vanwege de kleur (en soms geur) die ze in het koude jaargetijde in de tuin brengen. 

Bij de vroege bloeiers worden de bloemknoppen al in het jaar ervoor aangelegd, de late bloeiers (vanaf de zomer) bloeien vaak uit knoppen die pas in de eerste helft van het jaar werden gevormd. Dat heeft uiteraard consequenties voor de manier en het tijdstip waarop ze kunnen worden gesnoeid.

Bladverliezende heesters laten in het najaar hun blad vallen, maar bij veel soorten gebeurt dat zeer kleurrijk, soms zelfs echt spectaculair. Niet alleen de herfstkleuren zijn prachtig, er zijn ook veel bladverliezende heesters met het hele seizoen blad in andere kleuren dan groen of in bonte (meerkleurige) uitvoering.

Bladverliezers met kleurrijk blad:

 • Goudbonte liguster (Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’)
 • Goudvlier (Sambucus racemosa ‘Plumosa Aurea’)
 • Japanse esdoorn (Acer palmatum)
 • Pruikenboom (Cotinus maxima ‘Purpurea’)
 • Weigelia (Weigela florida ‘Nana Purpurea’)
 • Witte kornoelje (Cornus alba)

Zelfs als ze kaal zijn, zijn veel heesters bepaald niet lelijk. Ze hebben soms opvallende sihouetten, zoals de kurkentrekkerhazelaar (Corylus avellana ‘Contorta’), of heel sterk gekleurde takken.

Heesters met opvallende wintertakken:

 • Fazantenbes (Leycesteria formosa)
 • Kerria (Kerria japonica ‘Pleniflora’)
 • Kornoelje (Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’ en C. stolonifera ‘Flaviramea’)
 • Sierbraam (Rubus thibetanus)
 • Wilgensoorten (Salix alba ‘Chermesina’, S. fargesii)
 • Witte kornoelje (Cornus alba ‘Sibirica’

 

Haagconiferen

Haagconiferen

Tuinplant.nl is gespecialiseerd in haagconiferen. Er is genoeg goedkope rommel te koop, maar het belangrijkste van een conifeer is dat de plant elk jaar is ondersneden waardoor hijeen goed wortelgestel krijgt. Op deze manier heeft u de grootstse kans dat de conifeer aanslaat in de warme zomermaanden. Geschikte haagconiferen zijn o.a. schijncypres (Chamaecyparis lawsoniana soorten), Cupressocyparis leylandii soorten (voor een snel groeiende haag), Taxus baccata (voor een exclusieve haag) en de levensboom (Thuja occidentalis soorten). Behalve groene coniferen zijn er ook coniferen met een blauwachtige, gele en een gouden tinten. Ook de zaadkegels hebben hun decoratieve waarde. Blauw- en groentinten geven een tuin rust en geel valt onmiddellijk op. Zet u een gele conifeer achter in de tuin, dan zal hij toch nog voldoende opvallen. De geur van coniferen is heerlijk. Er zijn soorten die naar geraspte appel en sinaasappel ruiken. De meeste coniferensoorten worden tweemaal per jaar gesnoeid. De eerste keer in juni en de tweede keer in augustus/september. Niet snoeien bij warm droog weer. Ons assortiment Haagconiferen kunt u vinden via het hoofdmenu: Haagplanten - Haagconiferen.

Bron: Tuinplant.nl en PPH