Onderhoud grond

Bijna elke maand van het jaar is er wel wat te doen om de grond te onderhouden of verbeteren. Een goede grond is de basis van een sterke en gezonde plant of boom, die de voeding uit de grond haalt. Het loont daarom de moeite hier elke maand even aandacht aan te geven. 

Onderhoud grond tuintips

Onderhoudkalender grond 

Januari - dichtgeslagen grond

Waar de grond is dichtgeslagen kun je: licht spitten of met de pitvork wat omwoelen. Zo kan er weer zuurstof en water bij komen. Ht afgevallen blad kunt u met een oude mulchlaag ook licht inspitten. Zo voorkomt u veel onkruidgroei en verhoogt u het humusgehalte van de grond.

Zorg dat er geen plantenwortels beschadigt raken. Als de grond niet is dichtgeslagen en goed van structuur, dan moet er vooral niet gespit worden. Wanneer het water goed wordt opgenomen in de grond weet u dat het niet is dichtgeslagen. Eventueel kunt u een handje grond pakken. Is deze los van structuur en donker van kleur? Dan is de bovenlaag van goede structuur. De diepere laag kan gecheckt worden door uit te graven of meet via een bodemtest (pH-test). Meer over de verschillende grondsoorten vindt u bij Tuintips/grondsoorten


Februari - kalk strooien en moestuin spitten

Op verzuurde grond (testen met een pH-setje) kunt u wat tuinkalk strooien om verzuring tegen te gaan (ook bij het gazon).Tuinkalk kan zowel in het najaar als in het voorjaar gegeven worden. Zorg na het strooien voor wat water (als het niet gaat regenen). 

Tijd om de moestuin te spitten. Tenminste, als die op zandgrond ligt, een moestuin op klei heeft u al in de herfst gespit. Spitten is alleen nodig als de structuur van de grond slecht is en er veel eenjarig onkruid op staat. Dat kunt u dan beter onderwerken. Hetzelfde geldt voor een oude mulchlaag. Onderspitten daarvan verrijkt de bodem. Oude stalmest kan ook worden ingespit. Geef de eetbare planten en kruiden moestuinmest of mest voor fruitplanten met extra veel fosfor en kalium voor de vorming van bloemen en vruchten. 


Maart - o
rganische bemesting

Eenmaal per jaar een organische basisbemesting is gewoon nodig om uw planten gezond te houden. Bijvoorbeeld organische tuinmest of koemestkorrels. Een groot voordeel hiervan is dat er bijna niet te veel van kan worden gegeven. Er kan eigenlijk niets mee fout gaan. Organische mest vormt een basisbemesting die langdurig werkzaam blijft. Geef al uw tuinplanten een gezonde organische basisbemesting, voor zuurminnende planten zoals Rhododendron en Hortensia is er een aparte meststof.

Vergeet ook uw bomen, heesters en haagplanten niet en geef het gazon speciale lang werkende gazonmest. Rozen hebben veel voeding nodig en behoefte aan de speciale sporenelementen zoals magnesium. Geef een organische basisbemesting of speciale rozenmest waarin alles zit wat ze nodig hebben.Ook voor buxus, druivenstruiken, klimplanten, coniferen, lavendel, siergrassen en bamboes zijn er aparte meststoffen in ons assortiment

Onderhoud grond tuintips

April - grond verbeteren

Als u wilt planten en zaaien, moet u eerst de grond voorbereiden en verbeteren. Maak om te zaaien een bedje met fijne gronddeeltjes, dus zonder bonken en kluiten en liefst lekker rul. Maak de grond op de plantplek goed los en meng er een flinke hoeveelheid organische stoffen doorheen zoals compost of meststof.

Gebruik aanplantgrond bij het planten van nieuwe tuinplanten of bomen. Let even op bij zuurminnende planten, die vragen om een andere samenstelling van de grond. We hebben hiervoor aparte aanplantgrond, mest etc. 


Mei - mulchlaag van compost

Maak de bovenste grondlaag los en dek deze af met een mulchlaag van compost. Dan blijft de grond eronder los en wordt de mulchlaag er langzaam in opgenomen. Dat is goed voor de humusvorming. Bij onze tuincompost weet u zeker dat er geen ziektekiemen en kiembare onkruidzaden in zitten. Dat scheelt veel wiedwerk.


Juni - sch
offelen

Laat afgeschoffeld onkruid een paar dagen liggen voor u het weghaalt. Het verdroogt waardoor voedingstoffen aan de grond worden afgegeven. U neemt bovendien minder grond mee. Daarbij voorkomt een laag organisch materiaal op de bodem tussen uw planten snelle uitdroging van de grond, dus hoeft u minder te sproeien!

Onderhoud grond tuintips


Juli - r
ozen voeding geven 

Nu de rozen volop bloeien, leveren ze een enorme prestatie die extra veel energie vraagt. Geef ze daarom speciale rozenmest waar alles in zit wat ze nodig hebben. Ze bloeien er bijzonder rijk mee door.


Augustus - niet meer
 bemesten

Stop in augustus met het bemesten van uw planten. Dit geldt speciaal voor bomen, struiken en vaste planten, maar ook voor kuipplanten. Ze moeten kunnen afrijpen voor de winter en dan is een extra groeistimulans niet goed.

Onderhoud grond tuintips

November - spitten waar nodig

Als er moet worden gespit, is het goed om dat bij zware grond (klei) nu te doen. Na het spitten hoeft u nu niet te egaliseren, maar u kunt de ruwe kluiten gewoon laten liggen. De vorst zal ze verpulveren, waarna de grond ruller en beter bewerkbaar zal zijn. Zeker als u er ook nog zand, fijn grind of organisch materiaal doorheen hebt gewerkt. Zandgrond kunt u beter in het voorjaar spitten om de structuur van de grond zo goed mogelijk te houden.

INFO VIDEO

In onderstaande video leggen we uit welke grond en voedingssoorten we in ons assortiment hebben en waar u het voor kunt gebruiken.