Wat zijn groenblijvende planten?

 wintergroen

Het hele jaar kleur in de tuin

Groenblijvende planten bestaan uit alle planten, bomen, heesters die het hele jaar hun blad houden. Ze worden ook wel bladhoudend of wintergroen genoemd. Deze plantengroep trekt zich haast niets aan van de seizoenen en zorgen voor een constant element dat in welke tuin dan ook, niet kan ontbreken. 

Hoe ontstaat groen?

Wat is een tuin zonder de kleur groen? Groen is onlosmakelijk verbonden aan zuurstof en de basiskleur van het leven. Planten zijn groen door het groene chlorofyl wat in levende plantencellen zit. Alle planten vormen een levende, groene laag op de aarde. Deze ontstaat vanuit de verbinding van aarde, water en lucht. Dankzij de kleuren rood, geel, indigo en donkerblauw van de elementen ontstaat de kleur groen. 

Wat voor soorten groenblijvende planten zijn er? 

Wintergroene planten zijn bijvoorbeeld loofbomen, coniferen, heesters of vaste planten. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een groenblijvende haag of het hele jaar groen gras. Het blad van deze planten valt zo nu en dan af en vaak heeft het ook een bescherming tegen de kou en winter ontwikkeld. Zoals een waslaag op het blad, leerachtig blad, of door het blad op te krullen of te veranderen van kleur. 

Groenblijvende haagplanten 

Een bladhoudende haag kan een voordeel zijn als u bijvoorbeeld het hele jaar privacy wilt en de haag gebruikt als erfafscheiding. Er zijn veel soorten groenblijvende haagplanten. De beukenhaag verliest de helft van zijn blad in de winter. Enkele voorbeelden van wintergroene haagplanten zijn:

Groenblijvende heesters 

Een groenblijvende heester is belangrijk om kleur te houden aan de tuin in de winter. Combineer ze met bladverliezende heesters die bijvoorbeeld heel lang en uitbundig bloeien. Zo creëert u een balans in de tuin. Bekende groenblijvende struiken zijn: 

Groenblijvende bomen 

Naaldbomen en coniferen zijn bomen die het hele jaar groen blijven. Ze zijn daarbij vaak ook extra mooi in de herfst- en wintermaanden als ze vruchten dragen. Een aantal naaldbomen wordt daarnaast ook als kerstboom gebruikt. Maar ook diverse loofbomen zijn zeer geschikt als wintergroene boom

 

Groenblijvende vaste planten

Er is volop keuze uit diverse bladhoudende vaste planten. Er zijn bloeiende groenblijvende planten, zoals Bergenia, Arum of Phlox. En bodembedekkende wintergroene planten zoals gaultheria en pachysandra. Of planten met bijzonder blad zoals Euphorbia. Ook een aantal siergrassen zijn groenblijvend. 

 

Bron: Tuinplant.nl