Het aanleggen van graszoden

Wilt u uw gazon zelf aanleggen? Met onderstaand stappenplan helpen we u er eenvoudig doorheen. U kunt uw gazon ook laten aanleggen door een hovenier, bijvoorbeeld door onze partner Buitengevoel.nu. Meer informatie vindt u bij Tuinaanleg. De graszoden van Tuinplant.nl zijn van zeer goede kwaliteit. De zoden zijn 2 cm dik, 250 cm lang en 40 cm breed.

graszoden aanleggen - buitengevoel

Stappenplan - het aanleggen van graszoden

Stap 1: Spitten & egaliseren

U begint met de grond te spitten als deze erg ongelijk ligt, sterk verdicht is en als er veel onkruid groeit. Tevens kunt u de voedingstoestand van de grond verhogen door compost of bemeste tuinaarde door de grond te spitten. Egaliseer de grond na het spitten met de hark.

Stap 2: Vlakmaken van de grond

Voor het leggen van de graszoden moet de ondergrond volkomen vlak zijn. Door lichtjes aanstampen met de voet of met een grasroller wordt de grond weer in vaste toestand gebracht. Dit voorkomt putten en bulten, zodat u straks beter kan maaien. Na het aandrukken kunt u het bovenste grondlaagje van 1 cm los harken. Tijdens alle bewerkingen mag de grond wel iets vochtig zijn, maar niet te nat. 

graszoden aanleggen - buitengevoel.nu

Stap 3: Uitrollen 

Direct voor het uitrollen van de zoden moet de grond enigszins vochtig zijn d.m.v. sproeien. Rol de zoden zodanig uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen.

Stap 4: Aanrollen en water geven

Na het leggen van de zoden is aanrollen aan te raden. Geef nu voldoende water zodat de beworteling van de zoden op gang komt. Houdt de eerste paar weken de vochttoestand in de gaten. Geef bij droog weer regelmatig water om uitdrogen te voorkomen. In de eerste 4 weken na het leggen van de zoden kunt u beter geen kunstmest geven. 

Stap 5: Maaien 

Twee tot drie weken na het uitrollen zijn de zoden vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is nu veel minder groot. Afhankelijk van het jaargetijde zal er vrij snel na het leggen van de zoden gemaaid moeten worden. Meestal is dat na 2 weken. De maaimachine moet scherp zijn en afgesteld op de juiste maaihoogte. Siergazons worden gemaaid op 2-3 cm hoogte. Speelgazons en sportvelden worden gemaaid op 3-4 cm hoogte. De eerste maand dient het gazon nog voorzichtig te worden behandeld. Er kan wel voorzichtig op gelopen worden. 


Stap 6: Onderhouden

Volg voor het onderhoud van uw gazon onze onderhoudtips

VIDEO

Bekijk voor meer informatie ook onze video:

Bron: Tuinplant.nl