Gazon onderhouden 

 

Een mooi groen gazon maakt de tuin af, maar vraagt om regelmatige onderhoud. Dit hoeft niet al te veel tijd te kosten. Met deze handige tips geniet je het hele jaar van een mooi, gezond gazon! De belangrijkste taken om te onthouden zijn: verticuteren, bemesten, maaien, herstellen en water geven.

Tuintip gazon onderhoud

Onderhoud per seizoen

LENTE

Na de vorstperiode, als het gras weer gaat groeien, dan kan er weer gemaaid worden. Zorg voor ongeveer 4 cm hoog gras. Om de zuurgraad (PH) van de grasmat op peil te houden, strooi je ongeveer 1kg kalk per 10 m2 over het gazon. Blijft er veel water liggen na veel regenbuien? Dan is het raadzaam om te draineren. Last van mos? Dit is de tijd om mos te bestrijden, te verticuteren en te bemesten. Mei is een goede maand om onkruid te verwijderen met de hand of door een goed onkruidmiddel. Zorg bij mooie weer voor regelmatige sproeibeurt (liefst ‘s ochtends of ‘s avonds). 

ZOMER 

Maai een keer per week of om de week tot 4 of 5 cm hoogte. Zorg voor voldoende water als het lang droog is of heel warm (nooit in de volle zon). Wordt het gras lichtergroen, dan kan er een tekort aan stikstof zijn ontstaan. Met wat mest zal dat weer bijtrekken.  

HERFST

De maaihoogte mag nu wat korter, naar zo ‘n 3 tot 4 cm. Er hoeft wat minder vaak gemaaid te worden. In oktober is het tijd voor een laatste bemesting. Verwijder afgevallen bladeren van het gazon om mos te voorkomen. Als het nodig is, kan er in november een laatste keer worden gemaaid voor de winter. 

WINTER  

In deze maanden hoeft u niet zoveel te doen. Probeer zo min mogelijk over het gazon te lopen, vooral als het gazon bevroren is. Verwijder regelmatig het afgevallen blad van het gazon. In februari kun je vast controleren of de messen van de grasmaaier nog scherp zijn en laat ze indien nodig slijpen. Zo ben je vast klaar om te maaien in het voorjaar. 

 Tuintip gazon onderhoud

Draineren

Op de plek waar het water niet goed weg loopt, graaf je een diep gat. Graaf totdat je het zand ziet die onder de grond zit. Vul het gat met grind of zand en bedek het daarna met een stuk grasmat.

Mos bestrijden

Last van mos? Mos behandelen kan het beste in de maanden februari t/m april, maar niet als de grond bevroren is of er zware regen wordt verwacht. Gebruik een mosmiddel met ijzersulfaat, zoals Mos weg. Maai een paar dagen van tevoren eerst het gras. Strooi het mosmiddel gelijkmatig over het gazon. Loop vervolgens minstens 48 uur niet over het gras en besproei dan (als het niet geregend heeft) het gazon. Na 1 a 2 weken kan het mos verwijderd worden met behulp van verticuteren. 

Verticuteren

Door te verticuteren verwijder je het mos en ondergrondse wortels. Het gazon blijft zo lekker luchtig. Er zijn speciale machines voor, maar een verticuteerhark werkt ook prima. Maai eerst het gras tot 3 a 4 cm hoogte. Verticuteer en hark vervolgens het dode gras en mos weg. Behandel de kale plekken met gewoon graszaad of speciaal graszaad voor gazonherstel. Zorg vervolgens voor een goede bemesting. 

Bemesten en kalk strooien

Voor en na de vorstperiode kan er kalk gestrooit worden voor het verbeteren van de grond van het gazon. Bemesten kan het best gedaan worden in het voorjaar en nog een of twee keer tussen juli en oktober. Strooi nooit midden op een zonnige dag, maar wanneer de zon wat minder sterk is. Maai eerst voor je gaat bemesten. Wacht na de bemesting op regen of besproei het gazon zelf. We hebben gewoon gazonmest en gazonmest-tegen-mos

Onkruid verwijderen

Onkruid, zoals weegbree, madelief of witte klaver. ontstaat vaak wanneer het gras te kort is gemaaid. Het verwijderen van onkruid kan door het uit te steken, haal de hele wortel weg. Of door een middel te gebruiken. Het middel Onkruid weg zorgt voor een effectieve en snelle manier om onkruid te verwijderen en het gazon weer mooi groen te krijgen. Gebruik het van april t/m september op een moment dat het niet gaat regenen. Het gras mag wel licht nat of besproeid zijn. Er kan op de specifieke plekken worden gestrooid of over het hele gazon. Na het strooien moet het minstens een dag niet regenen. Na 3 dagen licht besproeien, als het nog niet heeft geregend. Wacht na het strooien 4 dagen met maaien.

Bruine of gele plekken in het gras

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van bruine of gele plekken in het gras. Het kan komen door het gebruik van verkeerde meststoffen of op een verkeerd moment (zoals in de volle zon). Maar ook als de messen van de grasmaaier niet scherp genoeg meer zijn kan het gras vergelen. Plasjes van huisdieren kunnen, wanneer het door de zon verbrand wordt, ook zorgen voor gele plekken. Het is eenvoudig te verhelpen door het uitkrabben van de plek en opnieuw graszaad inzaaien. 

Tuintip gazon onderhoud

Bron: Tuinplant.nl