Pruimen

Bijna alle pruimen zijn uitstekende zelfbestuivers. U heeft dus aan één boom genoeg om vruchten te krijgen. Maar vraag ook bij pruimen advies, want de bestuivingskwaliteit verschilt per ras.

Pruimsoorten
Pruimen hebben meestal veel ruimte nodig. Het kunnen vrij grote bomen worden (uiteraard afhankelijk van de onderstam waarop is geënt). Een mooi oud soort pruimen is ‘Gele Kroos’ die grote aantallen kleine, gele vruchten vormt met een lekkere smaak. ‘Victoria’ is een heel bekend ras met kippeneigrote, paarse vruchten. Bij deze pruimen moeten de takken vaak worden gestut om breken te voorkomen, zo zwaar kan de vruchtdracht zijn. ‘Opal’ geeft kleine, lekkere, geel met paarse vruchten. Dit is een vroeg ras: juli-augustus oogstbaar.

‘Anna Späth’ is een laat ras (plukrijp in oktober) met blauwrode, tamelijk grote vruchten. Een ras met grote opbrengst is ‘Czar’ (rijp in augustus). Deze heeft lekker fris smakende paarsblauwe vruchten die enigszins op kwetsen lijken.

Kwetsen zijn de bekende stevige, vlezige pruimen die onder andere in de tutti frutti worden verwerkt en als bakpruim worden toegepast. Ze zijn in augustus-september oogstrijp. Een goed ras is ‘Italiaanse Kwets’. ‘Reine Claude Verte’ is de bekende groene pruim met de bijzondere smaak.

 

Bron: Tuinplant.nl en PPH