Sparren en zilversparren

Sparren en zilversparren
Het verschil tussen sparren en zilversparren is zo op het oog lastig, maar er zijn kenmerken waaraan u meteen kunt zien of u met een spar (Picea) of een zilverspar (Abies) te maken heeft.

Verschil tussen sparren en zilversparren
De takken van sparren voelen ruw aan omdat de bladkussentjes blijven zitten als de oude naalden afvallen. Bij zilversparren zijn de takken veel gladder. Als een jonge naald wordt losgetrokken scheurt bij sparren een stukje bladkussen mee los. Er zit dan een wit splintertje aan de basis van het naaldje.

Als u ditzelfde bij zilversparren doet, ontstaat alleen een mooi rond litteken. Bij zilversparren staan de kegels rechtop, bij sparren hangen de wat oudere kegels.

Zilversparren
Zilversparren (Abies) kennen zo’n vijftig soorten. De meeste hebben zilverkleurige ‘strepen’ huidmondjes aan de onderzijde van de naalden. De ‘gewone’ zilverspar (A. alba) is een bekende bosboom uit Midden-Europa. Voor de tuin zijn de smalle ‘Pyramidalis’ en de treurvorm ‘Pendula’ geschikt.

Sparren
Sparren (Picea) zijn vaak bijzonder mooie bomen waarvan de kwekers honderden cultivars voor de tuin hebben afgeleid, van reuzen tot dwergen, in allerlei vormen en kleuren, met prachtige kegels en vaak kleurrijke (mannelijke) bloemen. Sparren hebben veel dwergvormen opgeleverd.

Enkele bekende zijn: P. abies ‘Procumbens’, ‘Nana’, ‘Nidiformis’, ‘Pumila’ en ‘Pygmaea’, P. glauca ‘Conica’,P. mariana ‘Nana’. Ook worden sommige als bonsai toegepast of zijn geschikt voor in een pot op het balkon of terras; Picea abies ‘Little Gem, Picea glauca ‘Echiniformis’ en ‘Alberta Globe’, Picea mariana ‘Nana’.

Nog meer sparren
Hemlocksparren of Tsuga’s vormen een klein geslacht. Ze zijn nauw aan de sparren verwant. Vooral de Canadese hemlockspar (Tsuga canadensis) heeft veel fraaie cultivars opgeleverd, zoals ‘Jeddeloh’, ‘Fantana’ en ‘Greenwood Lake’. De soort is zo bijzonder doordat de naalden van de bovenste takken soms zijn gedraaid en de zilveren onderkant boven ligt.

 

Bron: Tuinplant.nl en PPH