Jenerverbessen en levensbomen

Jeneverbessen en levensbomen
Het geslacht Juniperus telt ruim vijftig soorten waarvan de echte jeneverbes (Juniperus communis) ook in Nederland en België inheems is (forse bestanden in de Drentse natuur). Het bestaan van deze soort loopt bij ons wel gevaar, vandaar allerlei beschermingsmaatregelen.

Cultivars
De rijpe blauwzwarte bessen worden onder andere gebruikt voor het kruiden van jenever. Er bestaan fraaie cultivars van, zoals de blauwgroene, zuilvormige ‘Hibernica’ en de dwerg ‘Compressa’. Juniperus. × media is een kruisingssoort die ook tal van tuinvormen kent die in veel gevallen sterk op die van de gewone jeneverbes lijken.

Bodembedekkers
Er zijn wel heel wat cultuurvormen die over de grond kruipen of heel vlak uitgroeien.. Prima bodembedekkers zijn onder andere: Juniperus communis ‘Repanda’, Juniperus horizontalis ‘Blue Chip’, ‘Hughes’, ‘Glauca’ en ‘Plumosa Compacta’, Juniperus × media ‘Mint Julep’, ‘Old Gold’, ‘Gold Coast’, Juniperus procumbens ‘Nana’, Juniperus sabina ‘Blue Danube’ en ‘Tamariscifolia’, Juniperus squamata ‘Blue Carpet’, Juniperus virginiana ‘Grey Owl’

Thuja’s of levensbomen
Heel belangrijk als houtleverancier is de reuzenlevensboom (Thuja plicata). Deze soort levert het befaamde ‘Western Red Cedar’-hout dat onbehandeld – ook blootgesteld aan weer en wind – gemakkelijk een mensenleven meegaat (in Engelstalige landen worden Thuja’s ‘Cedar’ genoemd). Ook van de Westerse levensboom (Thuja occidentalis) zijn heel wat cultivars in allerlei vormen, kleuren en maten beschikbaar.

Bron: Tuinplant.nl en PPH