Cipressen en schijncipressen

Cipressen en schijncipressen

Soorten cipressen
De meest bekende cipres is de snelgroeiende leylandcipres (× Cupressocyparis leylandii), een kruising tussenCupressus macrocarpa en Chamaecyparis nootkatensis, die gemakkelijk een meter per jaar groeit en een dichte haag kan vormen die enkele keren per jaar moet worden gesnoeid. Nog sneller dan de groene basisvorm groeit de goudkleurige cipres ‘Castlewellan Gold’.

De voor ons gevoel ‘echte’ cipres is de Italiaanse (Cupressus sempervirens) met zijn tot vijftig meter hoge groene zuilen, maar er zijn ook soorten cipressen uit Amerika, zoals de ceder van Goa (Cupressus lusitanica) die helemaal geen ceder is en niet uit Goa, maar uit Mexico stamt, en de geurende bhoetancipres (Cupressustorulosa) uit de Himalaya. Een zeer sterke geur heeft de wierookceder (Calocedrus decurrens) die heel smal zuilvormig groeit.
 

Soorten schijncipressen
De schijncipressen (Chamaecyparis) behoren tot de schubtypen. De meest bekende is C. lawsoniana, de Californische cipres, een belangrijke houtleverancier in het westen van Noord-Amerika, maar ook enorm veel toegepast als snelgroeiende haagplant. De mannelijke bloemen van deze cipressen zijn opvallend rood.

Er zijn veel meer soorten schijncipressen, zoals de Sawaracipres (C. pisifera) met hangende twijgen met goudgeel loof en tal van fraaie cultivars, en de sterk geurende nootkacipres of atlasceder (C. nootkatensis) waarvan de cultivar ‘Pendula’ geelgroen blad heeft.

Ook zijn er geschikte cultivars van cipressen voor in een pot op terras of balkon: Chamaecyparis lawsoniana‘Gnome’, ‘Ellwood’s Pillar’ en ‘Minima Aurea’, Chamaecyapris obtusa ‘Nana’ en ‘Nana Lutea’, Chamaecyparis pisifera ‘Nana’ en ‘Nana Aureovariegata’. 

Bron: Tuinplant.nl en PPH