Bontbladige Planten

Bontbladige heester

Bladeren met een groene binnenkant en witte buitenkant, of juist andersom. Planten met bont blad zijn decoratief en geven extra diepte in de tuin. Het bonte blad kan allerlei kleurencombinaties bevatten, van wit, zilver, crème, roze, rood tot paars. Door de lichte tint in het blad, waar de zon op weerkaatst, ontstaat er ruimte en diepte in de tuin. Dit geeft een leuk, speels effect.

Hoe ontstaat bont blad? 

Het kleurverschil komt door genetische defecten, de groene chlorofylcellen missen op de witte plekken. Op het groene gedeelte van het blad moet harder gewerkt worden, waardoor dit vaak groener is. Zorg altijd dat planten met witbont genoeg zonlicht krijgen. Soms kan het verschil ook komen door de concentratie van pigmenten in bepaalde onderdelen van het blad.

Zilverkleurig blad

De kleur zilver is met bijna alles te combineren in de tuin. De kleur geeft een zuidelijk, zomers tintje aan de tuin en is heel decoratief. Het zonlicht weerkaatst prachtig op het zilveren blad. De kleur ontstaat door een donslaagje, een waslaagje of het ontbreken van pigment. Zilverbont blad is daardoor extra bijzonder. Er zijn niet zoveel planten die zilverbont blad hebben én wintergroen zijn. 

Bontbladige struiken

Er zijn verschillende soorten bontbladige heesters, waaronder een aantal kardinaalshoeden (Euonymus), skimmia’s , japanse esdoorns (Acer) en rotsheides (Pieris)

Bontbladige bodembedekkers

Als bodembedekker is een plant met bont blad van extra sierwaarde. De bontbladige bodembedekkende plant creëert door de lichte kleuren ruimte in de border en zorgt voor een speels effect.

Bontbladige haagplanten

 Een haagplant met bont blad is een echte blikvanger in de buurt. Er zijn verschillende Ilex-hagen met prachtig glanzend blad en besjes en er is de mooie bonte ligusterhaag. 

   

Pieris - bontbladig Hosta bontbladig

 

Bron Tuinplant.nl