Vormbomen 

Bolaccacia

Soorten vormbomen

Er zijn veel boomsoorten die door snoei in een bepaalde vorm en omvang worden gehouden, dit zijn de zogenaamde vormbomen. Door ze ieder jaar te snoeien, blijven ze mooi in de tuin passen.Ieder jaar komen er meer en nieuwe vormbomen op de markt. Heel bekend zijn de dakplatanen (Platanus acerifolia) en dakmoerbeien (Morus). Dakbomen worden veel bij terrassen toegepast. Dakmoerbeien geven ook nog heerlijk fris smakende vruchten. In feite zijn ook knotbomen, zoals leilindes (Tilia platyphyllos), ook vormbomen. Knotbomen worden om de paar jaar helemaal kaal gesnoeid. Maar juist bolbomen of bomen met een kleine kroon zijn populair. Ze worden veel gebruikt in tuinen.

Bolbomen

Bolbomen hebben een ronde vorm en zijn goed als solitair te gebruiken. Ook komen ze goed tot hun recht als ze bijvoorbeeld aan weerszijden van een pad of op de hoeken van een huis worden toegepast. Bekende soorten zijn de bol-esdoorn (Acer platanoides 'Globosum'), de bol-acacia (Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera') en de boltrompetboom (Catalpa bignonioldes 'Nana'). Groenblijvende bolbomen zijn bijvoorbeeld de glansmispel op stam (Photinia fraseri 'Red Robin'), Portugese laurier op stam (Prunus lusitanica 'Angustifolia'), Hulst op stam ( Ilex aquifolium 'Golden van Tol’ op stam) en de Olijfwilg op stam (Elaeagnus ebbingei). De stammen van de bolbomen kunnen variëren van 40 t/m 180 cm. De stam wordt niet hoger gedurende zijn groei; wel wordt de stam dikker. Het aardige van bolbomen is dat deze bomen vaak een geliefde nestplaats is voor veel vogelsoorten. Dit komt door de zeer dichte vertakking van de kroon, een mooie en veilige omgeving voor een nestje.

Hoogstambomen

Hoogstambomen zijn bomen die groot kunnen worden. De stam varieert van 150 cm tot 220 cm, afhankelijk van de soort en de leeftijd van de boom. Deze bomen hebben een losse kroon die groot en breed wordt..

 

Voorbeelden

Voorbeelden van bomen met een bolvormige kroon:

 

Bron: Tuinplant.nl en PPH