Bloesemplanten

Bloesemplanten
Wanneer de sierkersen of andere prachtige bomen bloeien, is het pas echt lente. Eén voluit bloeiende boom in het voorjaar is even indrukwekkend als hele velden krokussen, narcissen of andere bloemen.

Magnolia's en andere bloembomen
Een bloeiende magnolia tegen een blauwe lucht is adembenemend mooi. De schoonheid die deze bomen geven, kunt u nu beleven in nieuwe vormen die ook in kleine tuinen passen. De hierna genoemde bloemenbomen hebben nog iets gemeen: u hoeft er weinig aan te doen als u ze eenmaal hebt geplant. Snoei is niet of nauwelijks nodig.

Enkele bloemrijke ideeën 
Sierkersen (Prunus) zijn er in tientallen vormen en ze bloeien ongelooflijk rijk in april (en vaak nog in mei) met witte, lichtgele, roze, lila of zelfs paarse bloemen. Soms zijn het struiken, soms echte stambomen. Aan u de keus. Heel mooi is de veelgeprezen treurvorm Prunus serrulata ‘Kiku-shidare’ die al begin april bloeit met roze warmroze bloemen.

Een nauwe verwant is de bekende P. serrulata ‘Kanzan’, die wat later bloeit en zowel als struik en als stamvorm wordt gekweekt (de laatste wordt tot 10 m hoog). De elegante vaasvorm van de takkenkroon is heel typerend. Ook ‘Kanzan’ bloeit rijk en roze. ‘Amanogawa’ groeit uit als slanke zuilvorm en bloeit heel lichtroze (geurend!). ‘Taihaku’ wordt een flinke struik die al begin april met enorm grote, witte bloemen bloeit.

Tientallen soorten Magnolia's 
Misschien wel de bekendste groep valse tulpenbomen of beverbomen, zoals de schitterend bloeiende magnolia’s ook wel worden genoemd, is de Magnolia Soulangeana Groep.

Ze vormen grote struiken of kleine bomen tot 5 à 8 m hoog en ze bloeien (april-mei) met massa’s grote, rechtop staande, klokvormige bloemen aan de kale takken. Heel mooi zijn bijv. ‘Lennei Alba’ en ‘Amabilis’(beide wit), de kleinblijvende ‘Genie’ (3 m, warmrood!) en tal van roze bloeiende, zoals ‘Brozzoni’ en ‘Sundew’.

Een prachtige judasboom 
De judasbomen (Cercis) vormen een geslacht met zeven soorten bladverliezende bomen uit Europa, China en Noord-Amerika. Een van de mooiste is de nieuwe Cercis canadensis ‘Forest Pansy’, een prachtige, roodbladige judasboom (zacht fluwelig rood dat in de loop van het seizoen wat groener wordt) die uiteindelijk ca. 3 m hoog wordt.

In april-mei verschijnen de fraaie, roze, eetbare bloemen aan de dan nog kale takken. De bloemen smaken lichtzuur. Lekker in een frisse salade. Deze boom (ook zeer geschikt als leiboom) trekt door zijn bijzondere kleur altijd de aandacht. Ideaal als solitair en geschikt voor iedere maat tuin. Plant hem op een zonnige, beschutte plek in goed doorlatende grond.

Hanami – Japans kersenbloesemfeest 
Eind maart/begin april bloeien in Japan de kersenbomen (sakura). Deze explosie van kleur wordt als nationaal feest gevierd. Men ontmoet elkaar in massale picknicks in de parken onder de bloeiende bomen. Voor Japanners symboliseert de korte, uitbundige bloei de rijkdom en vergankelijkheid van het leven. Wij genieten er ook zonder die symboliek niet minder van.

Nog meer bloeiende bomen 
In april-mei bloeien onder andere ook: sierappels (Malus); de prachtige sneeuwvlokkenboom (Halesia carolina); de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) met grote, blauwe bloemen; krentenboompjes zoals de witbloeiende Amelanchier arborea ‘Robin Hill’; kastanjes: heel mooi is de roodbloeiende Aesculus × carnea ‘Aureomarginata’ met goudgerand blad.

Bron: Tuinplant.nl