Blauwe planten

Blauw heeft een heel bijzondere uitwerking. Maar er is een duidelijk verschil tussen licht- of hemelsblauw en dieper blauw of indigo. Het zien van een kleur (ook bij planten in de tuin) geeft een bepaalde emotie. Lichtblauw of zuiver blauw schept ruimte (ademruimte), het verwijdt en is rustgevend afstandelijk, kalmeert, verkoelt, relativeert. En dat kan allemaal ook in een tuin.

Met onze zoekfuncties kunt u goed de blauw bloeiende planten eruit filteren!

Blauwe kleuren in de tuin
Breng met planten blauw in de tuin en het wordt er subtieler en mooier. Blauw, indigo en violet zijn de kleuren die in de levende natuur het minst voorkomen. Uiteraard wel in de lucht en gereflecteerd in water, maar levend blauw is bijzonder.

Combineren met blauwe of blauwbloeiende planten of het maken van een ‘blauwe tuin’ is een echte uitdaging. Maar wie die aangaat, kan een resultaat bereiken om jaloers op te worden. Bijzonder blauw is overal te vinden. Blauw komt in bladeren voor en in bloemen, bij vaste planten, heesters en bomen, waterplanten en eenjarigen. We halen er een paar voor het voetlicht.

Blauwe planten

  • Caryopteris: deze prachtige heesters worden ca. 1 m hoog. Ze bloeien in augustus-september- oktober met blauwe tot violette bloemen in pluimen. Niet voor niets heet een heel bekende varieteit: Caryopteris × clandonensis ‘Heavenly Blue’.
  • Eryngium is de blauwe distel of kruisdistel. Een vaste plant. Niet alleen zijn de stengels en bladeren grijs- tot staalblauw, de korfachtige bloemen (in juni-augustus) zijn schitterend violetblauw! De meeste worden 75-125 cm hoog, maar Eryngium planum ‘Blauer Zwerg’ haalt maximaal 50 cm.
  • Bij een ander geslacht, de kogeldistel (Echinops) zijn de blauwe bloemhoofdjes kogelrond. Bekende vormen zijn Echinops bannaticus ‘Blue Globe’ en ‘Taplow Blue’ (ca. 1 m; juli-september).
  • Perovskia is een steil omhoog groeiende heesterachtige vaste plant uit Tibet en omgeving, die in augustus-september met massa’s violetblauwe bloemen aan de witviltige twijgen bloeit. 
  • De Amerikaanse sering (Ceanothus) lijkt wel iets op Caryopteris. Ook Ceanothus bloeit met opstaande pluimen (juli-oktober). Er zijn prachtige hybridecultivars van, zoals de lichtblauwe ‘Gloire de Versailles’  en de indigoviolette ‘Topaze’.
  • De anijsplant of dropplant (Agastache) is een vaste plant uit Noord-Amerika, 75-100 cm hoog, die bloeit met lange, opstaande aren violetblauwe (Agastache rugosa) en blauwpaarse (‘Blue Fortune’) bloemen.
  • De blauwe klokjesbloemen van de Afrikaanse lelie (Agapanthus) kent bijna iedereen, net zoals de vele soorten intens blauwe gentianen (Gentiana), hemelsblauwe vergeet-me-nietjes (Myosotis) en blauw schapengras (bijv. Festuca cinerea ‘Frühlingsblau’ en ‘Blausilber’.

Nog meer kleurrijke planten
Allemaal sfeervolle planten! Nog een paar aanraders: Ceratostigma plumbaginoides is een laag struikje met volblauwe bloemen in september-oktober, C. willmottianum (1 m) bloeit hemelsblauw in juli-oktober. Heel bijzonder is Vitex agnus-castus, een tot 2,5 m hoge, bladverliezende heester die in september-oktober bloeit met onwaarschijnlijk blauwe, geurende bloempluimen.

Vrouwen en blauwe planten
Wetenschappelijk is vastgesteld dat sommige vrouwen meer afgebakende kleuren blauw kunnen onderscheiden. Zij zien dan dus meer soorten blauw. Bij mannen schijnt dat niet voor te komen. Mannen zijn ook veel vaker kleurenblind.

Bron: Tuinplant.nl