Aparte Coniferen

Aparte coniferen
Er zijn wetenschappelijk zo’n 650 soorten coniferen bekend. Voor het gemak worden daar ook de Taxus-soorten en Ginkgo biloba toe gerekend, hoewel de Ginkgo eigenlijk tot aparte ordes behoren.

Ginkgo 
De Ginkgo is de enig overgebleven soort van een ooit uitgebreide bomenfamilie, de Ginkgoaceae, die een schakel vormt tussen varens en hogere planten. Het eendenpootachtige blad van de Ginkgo lijkt op dat van de venushaarvaren, vandaar dat de Engelsen deze soort ‘Maidenhair tree’ noemen.

Naaldvormig en schubvormig
De ‘echte’ coniferen vallen in twee groepen uiteen: soorten met naaldvormig blad en met schubvormig blad. Er zijn ook soorten zoals de jeneverbes Juniperus virginiana waarbij het blad aan jonge bomen naaldvormig en bij volwassen exemplaren geschubd is. Lorken of lariksen zijn bladverliezende coniferen. Heel bekend is de Europese lork of lariks (Larix decidua).

Taxus
Tot de Taxus-achtigen worden circa zes soorten gerekend waarvan tientallen cultivars bestaan. De meest bekende soort, Taxus baccata, is inheems van Europa en Noord-Afrika tot in Iran. Er zijn exemplaren bekend van meer dan 1500 jaar oud. De boom is ideaal als haagplant en laat zich uitstekend snoeien.

Vooral de zuilvormige Ierse taxus, Taxus baccata ‘Fastigiata’ is zeer bekend. Deze cultivar is altijd vrouwelijk en draagt dus rode schijnvruchten mits er ook een manlijke plant in de buurt staat. Verder zijn er gouden, zilveren, dwerg- en treurvormen van de Taxus.

Bron: Tuinplant.nl