Japanse Esdoorns / Acers 

Japanse esdoorn

Gekleurde bomen zie je nu overal en ze zijn trending. Vaak gaat het om bladverliezende bomen die prachtige herfstkleuren krijgen voor ze in de winter hun blad laten vallen. Op nummer 1 van de kleurende bomen in de herfst staat de Acer (Esdoorn). Dit geslacht kent meer dan 150 soorten en de oorsprong ligt in Japan en Noord-Amerika. Denk bijvoorbeeld aan het rode herfstblad op de Canadese vlag. De Esdoorn is echt de trots van de Canadees. In de herfst vormen de esdoorns een prachtige kleurenzee in het oosten van Noord-Amerika, met herfsttinten van rood, geel, oranje en goud. En denk je maar eens in hoe een Japanse tuin er zonder esdoorn uit zou zien.

Hoe ziet de esdoorn eruit?

Je kunt de esdoorn het beste herkennen aan het blad, diep ingesneden tot soms wel 12 lobben. Het lijken vaak net handen met vingers. Het blad van de esdoorn kleurt prachtig in de herfst met de meest felle tinten rood, paars, geel, oranje of zelfs goud. Maar ook in het voorjaar en de zomer is het blad prachtig. De vaak grillige takken opvallende schorsen zorgen voor nog meer decoratieve waarde. Weetje: in Japan wordt de esdoorn ook gebruikt voor bijzondere muziekinstrumenten of ander speelgoed. En natuurlijk kennen we de esdoorn van Ahornsiroop (Maple Syrup). 

Welke soorten Acers zijn er?

De soorten die van nature voorkomen, worden nauwelijks meer gekweekt. Er is de Acer rubrum, de echte rode esdoorn uit Canada met het mooiste rood in de herfst. De Acer platanoides (Noorse esdoorn) kan tot wel 30 meter hoog worden, maar vaak niet in Nederland. Er zijn verschillende soorten Noorse esdoorn, met bruin, rood, paars, geel en groen blad. Daarnaast is er de Japanse esdoorn, waar vele cultivars van gekweekt zijn en die je veel in onze tuinen tegenkomt.

De Japanse esdoorn

De allermooiste acers zijn de Japanse esdoorns, vooral voor kleinere tuinen, omdat de plant niet zo snel groeit. De Japanse esdoorn is winterhard, bladverliezend en vraagt om weinig onderhoud. Sommige varianten zijn gevoelig voor (zee)wind of hebben wat meer zon nodig. Ons klimaat is immers anders dan in Japan, waardoor de esdoorns niet elk jaar zo prachtig kleuren. Krijgen ze voldoende zon en warmte, dan wil het blad wel krachtig kleuren in de herfst. Er zijn honderden cultivars van de Japanse esdoorn, bijna allemaal terug te brengen op drie soorten; Acer japonicumAcer palmatum en de Acer shirasawanum.  

Japanse esdoorn

Acer japonicum

De Acer japonicum heeft een diep ingesneden, fijn groen blad, een korte stam met grijze schors en decoratieve kronkelende takken. De Acer japonicum ‘Vitifolium’ krijgt in de herfst felle rood met gouden bladeren. En de Acer japonicum ‘Aconitifolium’ heeft blad dat nog dieper is ingesneden en warm robijnrood kleurt in de herfst. 

Acer palmatum

De palmatum kan wat hoger worden dan de andere cultivars (tot 15 meter). Deze esdoorn groeit langzaam en wordt in Nederland vaak niet groter dan zo’n 2 meter. De schors is vaak grijsbruin. Sommige Acer palmatums hebben het hele jaar paars of rood blad. Bijvoorbeeld de Acer palmatum ‘Atropurpureum’ met het hele jaar rood blad. 

Acer shirasawanum

Deze Japanse esdoorn lijkt erg op de palmatum, maar groeit minder snel. Na 10 jaar bereikt de plant pas 1,5 meter. Het blad van de Acer shirasawanum ‘Aureum’ is minder diep ingesneden dan bij de andere acers. Het geelgroene blad kleurt in de herfst in oranje, geel, rood of paars. De Acer shirasawanum is bladverliezend. 

De schors van de esdoorn 

Naast de pracht en praal van het blad, zijn er ook acers met opvallende schorsen. Dit maakt dat de tuinplant niet alleen in de herfst, maar ook in de winter zonder blad van sierwaarde blijft in de tuin. De Acer palmatum ‘Sangokaku’ bijvoorbeeld, heeft koraalrode schors bij de jonge twijgen. Dat steekt prachtig af tegen het frisse groen van het blad. De Acer pensylvanicum (Slangebastesdoorn) heeft een heel opvallende stam met grijsgroene schors en witte strepen. En ook de Acer davidii heeft een mooie streepjesbast met brede witte strepen. De bast van de Acer griseum (Papier dwergesdoorn) is opvallend koperkleurig en bladdert af, zoals papier. 

Koop ik de esdoornboom, de acer struik of de esdoorn op stam? 

Acer boom

Er zijn talloze opties om uit te kiezen en zo is er voor elke smaak wat wils. Zoek op kleur van het blad, maximale hoogte of kies één van bovenstaande genoemde Acers. U kunt dan ook kiezen voor een acer boom, vaak iets prijziger, maar met meer body en hoogte in de tuin. U kunt dan ook kiezen voor een boom die al wat hoogte heeft bereikt.  Een struikesdoorn (veel Japanse esdoorns), is vooral geschikt voor (achter)in de border of in kleinere tuinen. 

De esdoorn op stam is ook prachtig en zeer decoratief en kan vaak ook in een pot. Planten op stam zorgen voor diepte en hoogteverschil in de tuin en geven een speels effect. Eventueel kunt u er wat bodembedekkende planten of andere laag groeiende planten. Denk eens aan de andere japanse plant Rotsheide (Pieris japonica), hartlelie (Hosta), varens of anemonen.

Planten en verzorgen

Kijk voor meer informatie over het planten en verzorgen van de Acer bij Heesters en bomen planten of heesters snoeien