Zwenkgras

10 producten
Sorteer op
Festuca amethystina
Uitverkocht

Vanaf € 2,20

Festuca gautieri

Vanaf € 1,85

Festuca glauca

Vanaf € 1,85

Festuca glauca 'Azurit'

Vanaf € 2,75

Festuca glauca 'Blaufuchs'

Vanaf € 2,75

Festuca glauca 'Blauglut'/'Blue Glow'

Vanaf € 2,75

Festuca glauca 'Eisvogel'

Vanaf € 2,40

Festuca glauca 'Elijah Blue'

Vanaf € 2,40

Festuca glauca 'Golden Toupee'

Vanaf € 2,90

Festuca mairei

Vanaf € 1,95

De mooie Festuca glauca behoort tot de grassenfamilie. Dit zwenkgras (ook wel blauw schapengras genoemd) is een blauw siergras dat er het hele jaar mooi uitziet en dus niet (helemaal) afsterft. Het blauwe siergras is ook toe te passen als bodembedekker of als kleine opvallende solitair. Maar kan ook prachtig in kleine groepen, bijvoorbeeld in Japanse tuinen of plantenborders. Daarbij doen de lagere soorten het goed in plantenbakken op terras of balkon.

Bloei & groei
In de zomer draagt dit blauwe gras mooie bloeiaren, in de periode juli tot september, die ook blauw of geel bruin van kleur zijn en later naar bruin verkleuren als ze afsterven. Mooie diepblauwe soorten zijn Festuca glauca ‘Elijah Blue’ en de Festuca glauca ‘Intense Blue’. Beide worden ongeveer 40 cm hoog. Er is ook nog een soort dat klein blijft; de Festuca glauca ‘Azurit’ wordt maximaal 15 cm hoog. De Festuca gautieri wordt 20 cm hoog en groeit mooi in een pol.

Zwenkgras snoeien 
Pluk of snoei in het voorjaar ongeveer een derde van het gras eruit (de afgestorven delen), dan wordt de pol weer mooi fris van kleur met jonge uitlopers. Verwijder deze afgestorven sprieten door middel van uittrekken of voorzichtig wegsnoeien. 

Festuca planten
Het zwenkgras staat het liefst op een vochtige voedingrijke bodem. Maar niet te nat, dan bestaat de kans dat er rot ontstaat in de wintermaanden. Ook staat dit grasje graag iets in de wind, omdat langdurige nattigheid het mooie blauw niet ten goede komt. Het zwenkgras kan goed tegen ons klimaat en kan lage temperaturen verdragen tot ver onder nul. Het zwenkgras vraagt doorgaans weinig onderhoud en ook weinig bemesting. Ook in droge zomers hoeft er vrijwel nooit water gegeven te worden aan zwenkgras, in tegenstelling tot veel andere grassen. Maak met aanplantgrond, potgrond en de bestaande grond een mooie open structuur. Hier kunt u dan de jonge planten in aanplanten zodat ze een goede start maken in de tuin. Video en informatie over de Festuca glauca siergrassen>