Lampenpoetsersgras
Ook wel de Pennisetum genoemd. Prachtige sierlijke pluimen komen er in de Lampenpoetsersgras, wat een mooie aanvulling is in de tuin. Deze bloempluimen komen er einde zomer, begin herfst in. Het zijn zachte pluimen, welke sierlijk bewegen in de wind. De pluimen die in het siergras komen, zijn vaak lichtbruin of beige van kleur. Het blad van de Pennisetum is groen, en verkleurt in de herfst van goudgeel naar lichtbruin. In de winter blijft het blad, deze lichtbruine kleur houden. Het blad van de Lampenpoetsersgras heeft een hangende groeivorm. Deze siergrassen krijgen een gemiddelde hoogte van 50 tot 100 cm, dit is afhankelijk van welke soort het is. Deze grassoort met pluim, kan makkelijk gecombineerd worden met ander siergrassen en vaste planten. Als u een lampenpoetsersgras gaat kopen, kan deze heel goed in een pot, bak of in de tuin aangeplant worden.
Verschillende soorten van de Lampenpoetsersgras
Er zijn verschillende soorten binnen de Pennisetum familie. De verschillen zitten in de kleur, van de pluimen, en de hoogte van het lampenpoetsersgras. Hieronder een aantal soorten Pennisetum welke u bij Tuinplant.nl kan kopen.
- Pennisetum ‘Hameln’ is de bekendste soort van de Lampenpoetsersgras, deze wordt ongeveer 60-70 cm hoog. Hier komen zandkleurige pluimen in.
- Pennisetum ‘Little bunny’ is een soort welke steeds populairder wordt, deze blijft wat kleiner dan de andere soorten. De hoogte bedraagt ongeveer 30-40 cm en krijgt witte pluimen.
- Voor een andere kleur is de Pennisetum ‘Metallica’ een mooie soort. Donkergroen en rood paars is de bladkleur, en de pluimen worden paars-roze. Deze wordt een 70-80 cm hoog, en is prachtig gekleurd.
- Pennisetum ‘Hameln Gold’ is een soort met een andere kleur blad, deze heeft groengeel blad. Deze Lampenpoetsersgras wordt 50-60 cm hoog, en krijgt lichtbruine pluimpjes in het najaar.
- Pennisetum alopecuroides 'Red Head' is een soort welke licht rode pluimen krijgt. Deze soort wordt ongeveer 70-90 cm en staat het liefste in de zon.
De naam Lampenpoetsersgras heeft dit gras te danken aan de bloeiwijze. De pluimen van de Pennisetum lijken op een borstel, deze werden vroeger gebruikt om een petroleumlamp schoon te maken.
Hoe onderhoud ik de Pennisetum?
Het beste is om de Pennisetum aan te planten met aanplantgrond. De Lampenpoetsersgras staat het liefste in neutrale, vochtige grond. Op een plekje in de zon of halfschaduw, komt de Lampenpoetsersgras het beste tot zijn recht. In de winter wordt het blad bruin, dit kan in het voorjaar gesnoeid worden tot een 10 cm boven de grond. Snoei de Pennisetum wanneer de ergste vorst is geweest en nog voordat het nieuwe blad begint te groeien. Het siergras heeft weinig tot geen onderhoud nodig, en heeft een grote sierwaarde. Het beste is om het Lampenpoetsersgras 2x per jaar te bemesten. De eerste keer bemesting is goed om te doen na het snoeien in maart/april, de tweede keer is het beste om in juni/juli te doen. Het is aan te raden om organische mestkorrels te gebruiken.