Vijgenboom

2 producten
Sorteer op
Ficus Carica

Vanaf € 19,75

Vanaf € 71,25

De vijgenboom (Ficus carica) is een bijzondere boom die van nature niet bij ons voorkomt. Deze decoratieve plant heeft prachtig blad en mooie vruchten.  Het bijzondere van de vijg is dat de vrucht de bloem is van deze boom. Op de bloem zit een heel klein gaatje waar in een kleine wesp, mits in zijn natuurlijke omgeving, inkruipt en zorgt voor de bestuiving. Dit insect kan bij ons vanwege het klimaat niet leven. Om de vijgen te kunnen eten heb je ook geen bestuiving nodig omdat je immers een vlezige bloem eet. Als je de vijg doorsnijd zie je de kleine bloemen heel dicht op elkaar zitten. 

Snoeien van vijgenbomen

De boom is door het vele gebruik al wel aardig bij ons ingeburgerd. Vijgen vragen een speciale verzorging. In het voorjaar wordt de boom gesnoeid naar het gewenste model. In de zomer wordt er gesnoeid om de vruchtdracht te stimuleren. Verwijder dan de wilde takken en breng de vijgenboom terug naar zijn model. Vanaf zijn tweede levensjaar begint de boom al vijgen te geven. Vijgen zijn rijp vanaf augustus tot september, afhankelijk van het soort. De vijgen zijn moeilijk te bewaren, het is dus aan te raden om deze dezelfde dag nog te consumeren.

Waar plant je de Figus?

De meeste mensen houden de boom in een pot om het een beetje schraal te kunnen houden. Bij teveel voeding en vocht gaat de vijgenboom namelijk heel hard groeien en houdt het weinig energie over voor vruchtdracht. Wordt de vijgenboom in de tuin geplant, plaats hem dan in een voedingsarme goed waterdoorlatende zandgrond. Gebruik hiervoor Tuinplantengrond. Vijgen staan graag op een beschutte plek in de volle zon. In de winter, bij temperaturen onder de -10 graden, is het verstandig om de boom te beschermen. Dek de wortels en eventueel de hoofdstam goed af.

Vroeg in het seizoen kan de vijg licht worden bemest met mediterrane voeding. Denk ook eens aan een vijgenboom op stam. Meer informatie over fruit >>